Mladí Rusové zkoušejí, jaké bylo bránit Moskvu před nacisty

Mladí Rusové čerpají znalosti o historii i z questů (zdroj: ČT24)

Před 75 lety zaútočila nacistická vojska na Moskvu. Díky tuhému odporu obránců se jí to nepovedlo a Hitlerova armáda zažila první velkou porážku. Důležitý milník svých dějin si připomínají i mladí Rusové – takzvanými questy neboli historickými hrami naživo. Jejich popularita v zemi dramaticky roste.

Na Moskvu zaútočilo osmdesát německých divizí. Prolomily obranu a dostaly se až k předměstím. V té chvíli ale prořídlé řady rudé armády doplnily desetitisíce členů domobrany. Za cenu obrovských ztrát ofenzivu zastavili. Německá blesková válka tak skončila.

Mnoho mladých Rusů zná bitvu o Moskvu už jen z učebnic dějepisu. Kdo ale chce, může z ní získat i vlastní zážitek. Obrovské popularitě se teď těší reálné historické hry.

Takzvané questy si druhou světovou válku volí jako téma velmi často. Při jednom z nich musí hráči v temném bunkru ze zvuků ostřelování rychle řešit stejné úkoly jako obránci Moskvy před tři čtvrtě stoletím.

Ruská hra o dobývání Moskvy
Zdroj: ČT24

Autor hry Nikita Ševcov doufá, že se její účastníci nejen zabaví, ale i poučí a získají představu, v jakých podmínkách někdejší obránci metropole žili a bojovali. „Uvnitř všechno vypadá přesně jako tehdy. Zákop, uniforma i zápisky. Dokonce i na poznámky používáme papír z té doby,“ zdůrazňuje Ševcov.

Veterán bitvy o Moskvu Alexej Perepelkin
Zdroj: ČT24

Před 75 lety obráncům pomohly vytrvalé deště, které vytvořily vrstvu bláta, přes niž nemohla postupovat těžká technika. Následně udeřily silné mrazy. Ostřelování a bombardování si ale mezi nimi vybraly krutou daň. Pluk, kde sloužil Alexej Perepelkin, nastoupil do boje v síle patnácti set mužů. Přežilo jich pouze osm. „V každé chvíli jsme věřili, že zvítězíme a nepřítel bude zničen,“ vzpomíná veterán.

Při obraně Moskvy padlo víc než devět set tisíc lidí. Další stovky tisíc utrpěly zranění. Zážitky dnešních Rusů z historických her se nedají srovnávat s těmi, které si z války odnesl Perepelkin. Podle něj je ale hlavní, aby se na oběti bojů nezapomnělo. Díky Ševcovovi a mnoha dalším si je Rusko připomíná každý den.

Vydáno pod