Proč skončil vlak až na nástupišti? Vyšetřovatelé hledají odpověď v černé skříňce

Vyšetřovatelé zkoumají záznam jízdy vlaku, který ve čtvrtek ve vysoké rychlosti narazil do nádraží u New Yorku a část ho zničil. Zatím není jasné, proč strojvedoucí nezastavil, policie jej má teprve vyslechnout. Při nehodě zemřel jeden člověk a dalších 114 bylo zraněno. V USA se znovu mluví o zpožděních, která nabírá instalace zařízení schopných zastavit vlak automaticky.

Jedinou obětí je žena, která stála na nástupišti. Chvíli před tím odvedla dceru do jeslí. Vlak projel zarážedlem, vylétl do vzduchu a zastavil až o zeď čekárny. Vyšetřovatelům přístup k černé skříňce v předním vagonu stěžuje zničená střecha nádraží.

obrázek
Zdroj: ČT24

Od Manhattanu dělí stanici jen řeka Hudson. Ráno a večer ji využívají tisíce cestujících, kteří dojíždějí do New Yorku za prací. Její podzemní část poškozena nebyla, nicméně škody na povrchové části jsou značné a nádraží se pro cestující v nejbližší době neotevře.

Policisté zatím nevědí, proč vjel vlak do terminálu vysokou rychlostí.„Budou se zkoumat tyto oblasti: provoz, mechanické problémy, lidský faktor, signály, okolnosti přežití, problémy s kolejemi,“ oznámila vyšetřovatelka Bella Dinhová-Zarrová.

Události: Vyšetřovatelé zkoumají černou skříňku vlaku (zdroj: ČT24)

Nehoda obnovila debatu o bezpečnosti amerických vlaků

Strojvedoucí s policií spolupracuje. V bezvědomí ho po nárazu objevil jeho kolega William Blaine. Podle něj mají kabiny už teď zařízení, které vlak zastaví, pokud se jej strojvedoucí minutu nedotkne.

„Pokud jste méně než 60 sekund od zarážedla, tak do něj stejně narazíte, ale nemělo by to způsobit příliš škod, pokud nejedete rychle,“ dodává Blaine.

Kongres už také roky tlačí na železniční společnosti, aby zavedly chytřejší systémy schopné zastavit příliš rychlý vlak. Lhůta se už několikrát posouvala. Jestli by zabránily poslední tragédii, není jasné. Loňskému neštěstí u Filadelfie s osmi mrtvými ale ano.