Němka obžalovaná z „kebabových vražd“ tvrdí, že se změnila. Je proti neonacismu

Beate Zschäpeová, jejíž skupina Národněsocialistické podzemí (NSU) zavraždila deset lidí, poprvé po více než třech letech promluvila u soudu. Uvedla, že se změnila a lidi už nesoudí podle jejich původu, ale podle jejich chování. Zschäpeové hrozí doživotní vězení. Zbývající dva členové skupiny Uwe Mundlos a Uwe Böhnhardt už jsou po smrti.

V krátkém prohlášení Zschäpeová uvedla, že se v minulosti skutečně identifikovala s částí nacionálněsocialistických myšlenek. „Dnes lidi neposuzuji podle jejich původu a politických názorů, ale podle jejich chování,“ podotkla během 313. jednacího dne.

Soud s 41letou Zschäpeovou probíhá od 6. května 2013. Až do dneška se Zschäpeová držela rady svých právníků a nevypovídala. Své krátké prohlášení přečetla velmi rychle tichým hlasem a podle německých médií působila velmi nervózně.

Beate Zschäpeová
Zdroj: ČTK/AP/Matthias Schrader

„Dnes už s nacionalistickými myšlenkami nesympatizuji. Odsuzuji, co Uwe Mundlos a Uwe Bönhardt obětem provedli,“ uvedla.

Podle obžaloby Mundlos a Bönhardt vraždili, zatímco Zschäpeová třináct let organizovala jejich život v podsvětí.

„Kebaboví vrazi“ měli zabít deset lidí

Zschäpeová s Mundlosem a Böhnhardtem vytvořili podle žalobců buňku NSU, která v letech 2000 až 2007 zavraždila po celém Německu deset lidí - devět z nich bylo tureckého nebo řeckého původu, jedna německá policistka. V Německu se pro jejich činy vžilo označení „kebabové vraždy“.

Trojici jsou připisovány i dva bombové útoky v přistěhovaleckých čtvrtích Kolína nad Rýnem v letech 2001 a 2004, které si vyžádaly 23 zraněných, a dále 15 případů přepadení bank.

Zschäpeová tvrdí, že se na kriminálních činech skupiny nepodílela, o vraždách i o bombových útocích se prý vždy dozvěděla teprve po činu. Přiznala se pouze k podpálení bytu ve Zwickau, kde se s oběma muži skrývala. Böhnhardt a Mundlos spáchali v roce 2011 sebevraždu, když jim na stopu přišla policie.