Návrat povinné vojny: Nad Švédskem se vznáší ruská hrozba

Spolupracovník ČT: Vojna by se měla týkat dvou tisíc mladých Švédů ročně (zdroj: ČT24)

Pouhých šest let se mladí Švédové mohli vyhnout vojně. Vláda ji chce od roku 2018 opět zavádět. Podle serveru Spiegel Online má návrh mezi poslanci dostatečnou podporu. Začátkem září švédský ministr obrany Peter Hultqvist varoval před rostoucí ruskou hrozbou. Na švédský ostrov Gotland pak dorazilo na 150 nových vojáků s tanky.

Švédsko zrušilo všeobecnou brannou povinnost v roce 2010 po 109 letech. Základní vojenskou službu poté absolvovali pouze dobrovolníci. Podle médií se jich ale hlásilo málo – asi 2500 ročně, přičemž země potřebuje k zajištění své bezpečnosti zhruba čtyři tisíce branců.

Obnovená branná povinnost by se měla ročně dotknout 2000 Švédů narozených po roce 1999, a to včetně žen. Podle bezpečnostního experta Johana Österberga je návrh správnou cestou, jelikož mezi dobrovolníky není dostatečný počet kvalitních lidí. „Průzkumy mezi Švédy nasvědčují tomu, že jasná většina – celých 70 procent – stojí o znovuzavedení branné povinnosti,“ podotkl spolupracovník ČT Yngvar Brenna.

Zhoršená bezpečnostní situace

Od začátku ukrajinské krize mají pobaltské republiky, ale právě i severské země obavy z Ruska. Podle švédského ministra obrany navíc hrozba roste.

V polovině září se objevilo na největším švédském ostrově v Baltském moři na 150 vojáků s tanky. Oficiální činitelé to odmítli komentovat s tím, že jde o tajnou misi, zároveň ale zmínili její značný význam pro zajištění bezpečnosti země. „Rychlé nasazení sil na Gotlandu je velmi neobvyklé,“ poznamenal profesor Wilhelm Agrell, který se zaměřuje na analýzu práce zpravodajců.

Průzkumy mezi Švédy nasvědčují tomu, že jasná většina – celých 70 procent – stojí o znovuzavedení branné povinnosti.
Yngvar Brenna
spolupracovník ČT

NATO v únoru uvedlo, že ruská armáda nacvičovala jaderný útok na Švédsko. Podle zprávy za rok 2015 se ruské bombardéry přiblížily ke švédskému vzdušnému prostoru a uskutečnily fiktivní úder.

Ruský stíhací bombardér Su-24
Zdroj: Reuters

Šéf Aliance Jens Stoltenberg odhalil znepokojující informace uniklé z dokumentů armádního šéfa Anderse Brannstroma. Zpráva mluví mimo jiné o tom, že Švédsko by se mělo po více než 200 letech míru připravit na „ozbrojený konflikt se zkušeným protivníkem“. „Současná bezpečnostní situace mě vede k závěru, že v průběhu několika let bychom se mohli ocitnout ve válce,“ konstatoval Brannstrom.

Švédsko není členem NATO, s Aliancí ale spolupracuje v takzvaném Partnerství pro mír. Branná povinnost pro muže ve věku mezi 20 a 25 lety byla ve Švédsku poprvé zavedena už v roce 1812 během napoleonských válek, v moderní formě platila od roku 1901 do roku 2010. Česko povinnou základní vojenskou službu zrušilo v roce 2005.