Spojené státy pošlou do Iráku 615 vojáků na pomoc v boji o Mosul

Spojené státy vyšlou do Iráku vojáky, kteří budou pomáhat místním jednotkám v dobytí strategického města Mosul drženého ozbrojenci ze samozvaného Islámského státu (IS). Oznámil to irácký premiér Hajdar Abádí. Informaci potvrdilo americké ministerstvo obrany s tím, že vojáků bude 615 a do bojů se nezapojí přímo. Bagdád se připravuje na získání kontroly nad druhým největším iráckým městem již řadu měsíců, ofenziva by mohla být zahájena ještě letos.

„Na základě žádosti irácké vlády se konala konzultace s americkým prezidentem Barackem Obamou ohledně zvýšení počtu instruktorů a poradců pod záštitou mezinárodní koalice v Iráku,“ uvedl Abádí ve svém prohlášení.

Americký ministr obrany Ash Carter zprávu potvrdil a upřesnil, že do Iráku zamíří 615 amerických vojáků. Stane se tak „v následujících týdnech“. Jejich úkolem bude výcvik a podpora irácké armády, které by tak měli dopomoci dobýt Mosul.

Irácký premiér se minulý týden na okraj Valného shromáždění OSN v New Yorku setkal s Obamou i viceprezidentem Joem Bidenem. Zda se na vyslání dalších amerických jednotek do Iráku dohodli právě tam, není jasné, uvedla agentura Reuters. 

V Iráku v současné době v rámci mezinárodní koalice působí nejméně 4400 amerických vojáků. Irácké armádě a jejím kurdským spojencům poskytují vzdušnou podporu, výcvik a působí rovněž jako poradci.

Útok na Mosul se chystá od června

Mosul byl bydlištěm dvou milionů Iráčanů, než ho bojovníci samozvaného Islámského státu v roce 2014 bez boje ovládli. Přestože původně měli vojáci nově zbudované irácké armády nad islamisty patnáctinásobnou přesilu, podstatná část jich tehdy zběhla, když extremisté začali první zajaté vojáky mučit.

Irácká armáda již poblíž Mosulu po mnoha týdnech bojů osvobodila klíčové ropné město Kajára. Stává se tak základnou pro další útoky na baštu Islámského státu v Iráku, Mosul leží jen 60 kilometrů na sever. Kdy k útoku na město dojde, není jisté. Armáda se na ofenzivu připravuje od června a deklarovala, že chce mít Mosul pod kontrolou do konce roku.

Obyvatelé Mosulu se už nyní obávají následků bojů o město a desítky tisíc jich utekly. Podle humanitárních organizací by mohl z oblasti odejít až milion lidí. Irácká vláda uvedla, že z města už prchají i špičky Islámského státu.

Ropné pole v Iráku
Zdroj: Essam Al Sudani/Reuters

IS je v Iráku bez ropy

Z Iráku také přišla zpráva, že Islámský stát již v zemi nemá pod kontrolou žádný ropný vrt. Poslední islamisté byli podle ministerstva energetiky minulý týden vyhnáni vládními vojáky z těžební oblasti nedaleko Kirkúku na severu země.

Iráckým silám sice podle agentury Reuters ještě zbývá dobýt ropné pole Nadžma nedaleko města Kajára, to ale islamisté nemohou kvůli vládní ofenzivě a leteckým úderům využívat. Islámský stát kontroluje již jen ropné vrty v Sýrii.

Teroristé si tak budou muset najít jiné zdroje příjmů, řekl agentuře Reuters představitel iráckých bezpečnostních složek. V oblastech, které dosud IS ovládá, podle něj teroristická organizace pravděpodobně zvýší daně a pokuty.