Petici proti Dukovanům podepsalo 60 tisíc Rakušanů. Zatlačme na Čechy, říká zemská vláda

Více než šedesát tisíc podpisů sesbírali rakouští aktivisté pod petici protestující proti plánované stavbě nového jaderného bloku elektrárny v Dukovanech. Peticí lidé během uplynulých tří týdnů vyjádřili podporu zemské vládě Dolních Rakous, která zaujala negativní stanovisko k plánu energetické společnosti ČEZ na rozšíření elektrárny. Informovala o tom agentura APA.

Pod rakouskou petici proti rozšíření dukovanské elektrárny, která je vzdálená asi třicet kilometrů od česko-rakouské hranice, se podepsalo celkem 63 680 lidí. Podle dolnorakouského radního pro životní prostředí Stephana Pernkopfa je to jasný signál, „abychom na Česko zatlačili“ a aby „Evropa změnila svou energetickou politiku“.

„Plány na rozšíření (elektrárny) je třeba co nejostřeji odmítnout, neboť jaderná energie představuje nezvladatelné bezpečnostní riziko,“ uvedl dále Pernkopf s tím, že očekává od české strany jasné odpovědi na pochyby, které Dolní Rakousy vyjádřily.

Českým úřadům chce Pernkopf předat i samotnou petici. O schůzku už prý v této souvislosti požádal také českého ministra životního prostředí Richarda Brabce. „Česko musí plány na rozšíření (elektrárny) přehodnotit a zahájit změnu energetické politiky,“ dodal rada pro životní prostředí.

Jaderná elektrárna Dukovany
Zdroj: ČT24

Pernkopf rovněž připomněl, že se grémium zástupců jednotlivých spolkových zemí pro otázky životního prostředí před časem jednomyslně usneslo na tom, že by spolková vláda měla usilovat o zastavení vyplácení prostředků z regionálních fondů EU těm zemím, které dál sázejí na jadernou energii. Kancléře Christiana Kerna vyzval, aby v tomto smyslu začal jednat.

Pernkopf dlouhodobě vystupuje proti výstavbě nových reaktorů v Česku. Před časem zadal vídeňské univerzitě vypracování studie, která má zkoumat riziko zemětřesení v okolí Dukovan. Oblast, v níž elektrárna leží, je totiž podle něj „známa svou seismickou aktivitou“.

Elektrárna Dukovany má celkový instalovaný výkon 2040 MW. Při plném provozu pokrývá pětinu spotřeby elektřiny v Česku.