Nejchudší uprchlíci dostávají v Turecku platební karty. Platí je EU

Evropská unie začala vydávat uprchlíkům v Turecku platební karty. Obdrží je zhruba milion nejchudších běženců a jednou měsíčně na ně budou dostávat peníze. Pomoc je součástí balíčku unijní podpory Turecka v hodnotě tří miliard eur, vyjednané výměnou za to, že Ankara omezí proudění migrantů do Evropy.

Běženci žijící mimo tábory by měli mít peníze na základní životní potřeby – ubytování, jídlo nebo na to, aby poslali děti do školy. Pomoc budou na karty dostávat jednou měsíčně, podle velikosti rodiny. „Nouzová sociální záchranná síť je vůbec největším humanitárním projektem financovaným Evropskou unií. Začíná s rozpočtem 348 milionů eur. Kombinuje turecký systém sociální podpory s humanitární pomocí,“ řekl Christos Stylianides, komišař EU pro humanitní pomoc a krizový management. 

Rozdávat karty budou pracovníci Světového potravinového programu Červeného půlměsíce a několika tureckých vládních úřadů. Unie financuje také další humanitární projekty, třeba provoz uprchlických táborů. Ten v Gaziantepu navštívil britský ministr zahraničí Boris Johnson. „Možná opouštíme Evropskou unii, ale neopouštíme Evropu. A Británie se cítí zavázána nadále pomáhat Turecku všemi možnými způsoby, protože toto partnerství je kriticky důležité jak pro naši budoucnost, tak pro budoucnost EU,“ popsal.

Běženci v Turecku dostávají platební karty (zdroj: ČT24)

Podle německé kancléřky Angely Merkelové by podobné dohody, jako je ta s Tureckem, měla Evropa uzavřít i s dalšími zeměmi, zejména na severu Afriky. „Je to jasné poselství – podporujeme syrské běžence na turecko-syrské hranici, to znamená, že pošleme domů každého, kdo připluje přes Egejské moře, a místo toho vezmeme do Evropy jiné uprchlíky zcela legálně. Pak je jasné, že nemáte šanci dostat se sem nelegálně. A stejný systém musíme vybudovat i ve vztazích s jinými zeměmi, například s Egyptem nebo Tuniskem,“ řekla německá kancléřka.

Ta chce také prosadit větší peníze na rozvojovou pomoc, hlavně do regionů, odkud přichází nejvíc migrantů. Týkat by se to mohlo například subsaharské Afriky, Pákistánu nebo Afghánistánu.

Vydáno pod