V Jordánsku zabili spisovatele, který chtěl ukázat, jak si islamisté představují nebe

Před budovou soudu v Ammánu zastřelili jordánského spisovatele Nahida Hattara, který byl předtím obviněn z urážky islámu kvůli satirickému komiksu, jenž zveřejnil na Facebooku. Policie už zadržela podezřelého – podle médií šlo o místního imáma, bezpečnostní zdroje ale sdělily listu Jordan Times, že jde o známého extremistu.

Kontroverzní spisovatel Hattar se narodil jako křesťan, ale považoval se za ateistu, uvedl server BBC News. Zemřel po zásahu třemi kulkami přímo v centru metropole. Jordánskem, jež je považováno za umírněnou zemi, zpráva otřásla.

Údajný pachatel Riad Abdullah měl dlouhé vousy a dlouhý oděv, který tradičně nosí konzervativní muslimové, sdělil agentuře AP jeden ze svědků tragické události.

Policie zadržela Hattara v polovině srpna na základě obvinění z urážky islámu. Na Facebooku předtím zveřejnil karikaturu vousatého muže, který leží v posteli se dvěma ženami, kouří a žádá boha, aby mu přinesl víno a kešu oříšky.

Ve vazbě pak strávil dva týdny a na sociálních sítích sklidil vlnu kritiky, že jde proti islámu. Spisovatel tvrdil, že neměl v úmyslu spáchat trestný čin – jen ukázat, jak podle radikálních islamistů vypadá nebe. Úřady ale došly k závěru, že sdílením karikatury porušil zákon.

Podle Hattarových stoupenců nese za jeho smrt odpovědnost i jordánská vláda. „Premiér byl první, kdo vystoupil pro Nahidovi, když nařídil jeho zatčení a zahájení soudního procesu, to proti němu popudilo veřejnost a vedlo to k jeho zabití,“ míní bratranec oběti Saad Hattar.

Vláda vraždu veřejně odsoudila s tím, že „zasáhne železnou ruku proti všem, kteří tento trestný čin využijí k podnícení projevů nenávisti v jordánské komunitě“.