V 96 letech zemřel pamětník holocaustu, spisovatel Max Mannheimer

Ve věku 96 let zemřel v pátek večer v Německu pamětník holocaustu Max Mannheimer, známý svým bojem proti nenávisti, antisemitismu a xenofobii. Sdělil to člen Mezinárodního výboru Dachau Zdeněk Pošusta. Český rodák Mannheimer prošel v době nacismu několika koncentračními tábory.

Židovský spisovatel a malíř, který se narodil v Novém Jičíně na severní Moravě, byl stále poměrně aktivní a přednášel o osudu více než šesti milionů zavražděných Židů.

V rámci loňské vzpomínkové ceremonie u příležitosti 70. výročí osvobození nacistického koncentračního tábora Dachau americkou armádou Mannheimer vyjádřil obavy z nového nárůstu rasismu a antisemitismu v Evropě.

V roce 2012 dostal Mannheimer sudetoněmeckou Evropskou cenu Karla IV. za připomínání minulého bezpráví.

Německá kancléřka a šéfka CDU Angela Merkelová Mannheimera ocenila za jeho úsilí o zachování holokaustu v živé paměti. „Dlužíme mu dík,“ uvedl mluvčí německé vlády Steffen Seibert. Bavorský premiér a předseda CSU Horst Seehofer označil Mannheimerovu smrt za bolestivou ztrátu. „Bude nám všem chybět,“ prohlásil. 

Představitelé Zelených Katrin Göringová-Eckardtová a Anton Hofreiter zdůraznili, že Mannheimer byl důležitým svědkem nacistických zločinů. „Je naší úlohou udržet vzpomínky na hrůzy nacistického režimu živé,“ uvedla pověřenkyně německé vlády pro kulturu Monika Grüttersová.