Rada bezpečnosti OSN vyzvala Severní Koreu, aby přestala s jadernými testy

Rada bezpečnosti OSN přijala rezoluci, která apeluje na země, aby ratifikovaly všeobecný zákaz jaderných zkoušek. Výzva je podle amerického ministra zahraničí Johna Kerryho reakcí na další jaderný test v Severní Koreji. Šéf severokorejské diplomacie Ri Su-jong kritiku jaderných testů odmítá. Podle něj tak země jen chrání svou bezpečnost, kterou ohrožují právě Spojené státy.

Je na čase zvážit setrvání Severní Koreje v OSN. Na zasedání Valného shromáždění v New Yorku to prohlásil jihokorejský ministr zahraničí Jong Pjong-se. Podle něj Pchjongjang porušuje mezinárodní sankce a zesměšňuje tak autoritu Rady bezpečnosti.

„Žijeme ve věku větší odpovědnosti. Severokorejské porušování lidských práv by už nemělo být povolováno. Je naší společnou povinností chránit obyvatele Severní Koreje, když to tamější režim vzdorně odmítá učinit. Teď je na čase něco dělat,“ řekl Jong Pjong-se.

Podle amerického ministra zahraničí Johna Kerryho jde ze strany KLDR o provokaci a bezohlednost. Je potřeba, aby na to státy reagovaly a proti jaderným testům ze strany Pchjongjangu tvrdě zasáhly. „Je to přímá hrozba mezinárodnímu míru. Musíme svými kroky dát najevo, že neporušíme náš závazek, že budeme i nadále odhodláni ukončit hrozbu jaderné války,“ zdůraznil šéf americké diplomacie.

K zastavení severokorejských jaderných testů vyzval i ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov. Zároveň ale kritizoval Spojené státy za jejich postoj k situaci. Podle něj je celá věc jen záminkou, aby mohla Amerika vojensky operovat v severovýchodní Asii.

„Všechny strany se musí zdržet jakéhokoli dalšího vystupňování napětí. Měly by se vydat cestou politicko-diplomatického urovnání problému na Korejském poolostrově - je třeba obnovit rozhovory zodpovědných zemí,“ prohlásil Lavrov.

Severní Korea ale nehodlá ustoupit. Její ministr zahraničí sdělil Valnému shromáždění OSN, že země má na jaderné testy právo.

Podle Soulu je na čase zvážit setrvání Severní Koreje v OSN (zdroj: ČT24)

„KLDR bude i nadále přijímat opatření k posílení své národní jaderné ozbrojené síly, aby bránila svou důstojnost a právo na existenci a zajistila skutečný mír. Je tady totiž čím dál tím větší hrozba nukleární války ze strany Spojených států,“ uvedl Ri Su-jong.