Žít a zemřít s těžkým údělem. Pár dní po smrti manžela prohrála nerovný boj i jeho žena

Stejný věk, stejné trable a nakonec i stejný osud. Mladý pár z amerického středozápadu trpěl nevyléčitelnou nemocí a navzdory doporučení lékařů několik let udržoval vztah. Oba manželé v rozmezí několika dnů zemřeli. Svět je má za dojemný příklad, že vzájemná náklonnost dokáže fungovat i v nejtěžších podmínkách.

Zatímco u jiných bývá vážná diagnóza koncem ideálů, dva mladé Američany spojila. Oba trpěli cystickou fibrózou – nepříjemnou nemocí, která zhoršuje dýchání a způsobuje časté zápaly plic. V Česku se týká aktuálně asi šesti set pacientů.

Když v roce 2009 tehdy osmnáctiletá Katie spatřila fotografii chlapce v nemocnici, zkontaktovala ho jako spřízněná duše s podobnými starostmi. Oba si začali psát a brzy zjistili, že je spojuje víc než jen chorobopis. Setkali se navzdory tomu, že doktoři takovou možnost neviděli rádi. Dalton měl totiž v těle infekci, která může být pro jiné lidi s cystickou fibrózou smrtelná.

Smutný příběh manželů dojal svět (zdroj: ČT24)

Do dvou let se pár vzal a v relativně příznivém stavu žil několik let. V roce 2014 ale došlo na obavy lékařů. Oba si kvůli komplikacím museli nechat transplantovat plíci – a navíc žít odděleně. Uplynulý rok Pragerovi střídavě trávili v nemocnici - Dalton v Missouri, Katie v Kentucky.

Celou dobu si přitom na dálku dodávali sílu. „I kdyby přišel jen jednou a musel pak hned odejít. Za to bych byla ráda,“ svěřila se Katie. Daltonova rodina přání chtěla splnit - jeho zdravotní stav ale převoz nedovolil. Naposledy se viděli 16. července při pátém výročí svatby. 

Katie a Dalton Pragerovi
Zdroj: ČT24

Krátce před svou smrtí řekla Katie televizi CNN, že nikdy setkání s Daltonem nelitovala. „Díky tomu to byly jedny z nejlepších let mého života. Pět let strávených štěstím a láskou bylo lepší, než zůstat dvacet let sama,“ řekla Katie. Zemřela jen o několik dní později než její muž – tento čtvrtek.