Na ostrově Lesbos roste napětí kvůli uprchlíkům, tvrdí místní

Na řeckém ostrově Lesbos narůstá kvůli uprchlíkům napětí, přiznávají místní představitelé. Ve středu hrozil uprchlíkům v přeplněném táboře Moria zbraní místní 84letý muž. Policie muže zadržela, propustila ho však kvůli jeho pokročilému věku, napsal deník Kathimerini. Muž čelí obvinění z nelegálního držení zbraní.

Tábor byl v pondělí zčásti zničen rozsáhlým požárem. Úřady se nyní snaží stovky migrantů, kteří tak přišli o střechu nad hlavou, ubytovat na jiných místech.

Podle místního představitele Nikose Trakellise se situace začíná vymykat kontrole. „Všechno je chaotické. Nemůžete nechávat 3000 lidí v prostoru určeném pro 800,“ uvedl s odkazem na uprchlický tábor. Situace se podle něj s příchodem zimy ještě zhorší. „Začnou demolovat věci, jen aby se zahřáli, a přijdou do našich domovů hledat nějaké jídlo,“ dodal.

V oblasti došlo rovněž k útokům na demonstranty podporující uprchlickou politiku, které spáchali údajní členové neonacistické strany Zlatý úsvit.

Evropa je nechce. Na ostrovech pro ně není místo. Co s nimi bude? Nakonec tady skončíme tím, že se začneme zabíjet navzájem.
Katerina
obyvatelka ostrovu Lesbos

Na přeplněnost uprchlických zařízení na řeckých ostrovech dlouhodobě poukazují nevládní organizace. Dohoda mezi EU a Ankarou, platná od 20. března, předpokládá, že migranti, kteří po tomto datu připlují na řecké ostrovy a nezískají v Řecku azyl, budou vráceni do Turecka. Takto bylo od března vráceno jen asi 500 migrantů. Za každého vráceného Syřana má EU přijmout z Turecka syrského uprchlíka s nárokem na azyl.

V celém Řecku je nyní asi 60 000 migrantů, z toho 13 600 na řeckých ostrovech.