Přes 160 běženců zemřelo u egyptského pobřeží

Po ztroskotání lodi u egyptského pobřeží vylovili záchranáři z moře 162 těl utopených uprchlíků. Nejedná se zřejmě o definitivní počet - podle některých svědků bylo na palubě plavidla asi 600 pasažérů. Plavidlo mířilo do Itálie z egyptského přístavu Rašíd, který je známý také jako Rosetta.

Egyptská prokuratura už nařídila zadržet čtyři členy posádky, kteří jsou podezřelí z pašování běženců. Pro změnu u libyjského pobřeží záchranáři našli dalších sedmnáct mrtvých osob.

Jde tak o další tragický den na migrační trase, kterou se do Evropy snaží dostat tisíce lidí zejména z Afriky. Ve středu vylovili záchranáři organizace Lékaři bez hranic (MSF) z gumového člunu ve Středozemním moři 22 mrtvých těl. Dalších přes dvě stě lidí se podařilo zachránit.

Ve Středozemním moři zahynulo podle Mezinárodní organizace pro migraci (IOM) od začátku letošního roku téměř 3000 osob na cestě za lepším životem v Evropě. V prvních šesti měsících loňského roku činil počet utonulých migrantů ve Středomoří 1838. Do Itálie už připlulo letos přes Středozemní moře téměř 80 tisíc lidí, za celý loňský rok to bylo asi 154 tisíc osob.

Minulý rok se přes milion migrantů – nejčastěji ze Sýrie – přesunulo do Evropy, kde tato vlna způsobila rozkol evropských států ohledně imigrační politiky a způsobu, jak přísun migrantů řešit. V březnu se evropští lídři dohodli s Tureckem na zpětném vracení migrantů, kteří ilegálně dosáhnou území Řecka. 

Schroth: Pašeráci se bohužel nezastaví před ničím (zdroj: ČT24)