Lidské oběti v CERNu: Vtipálci natočili v centru vědy video s nahranou obětí ženy

Místo hledání božské částice se fyzici v CERNu zabývali natáčením zinscenovaného rituálu, při němž zdánlivě zemřela žena.

V polovině tohoto týdne začalo po sociálních sítích kolovat video, na němž se postavy zahalené v kutnách zúčastňují rituálu pod sochou hinduistického božstva. Vyvrcholením obřadu bylo probodnutí obětované ženy:

Evropská organizace pro jaderný výzkum je mezinárodní organizace se sídlem v Ženevě. Je známa též pod zkratkou CERN (z franc. Conseil Européen pour la recherche nucléaire).

Byla zřízena roku 1954. Cílem organizace je spolupráce evropských států v oblasti čistě vědeckého a základního výzkumu, jakož i výzkumu s ním do značné míry souvisejícího. Organizace se nezabývá činností pro vojenské účely, výsledky jejích experimentálních a teoretických prací se zveřejňují nebo jinak zpřístupňují veřejnosti. ČR se účastní její činnosti od roku 1993.

Podle vyšetřování se zdá, že jde jen nahrané divadlo, vtip, za nímž stojí špičkoví fyzici z jedné z nejlepších vědeckých institucí světa, švýcarského CERNu. Přesná totožnost osob, které se natáčení zúčastnily, zatím není známá – ani motivy, které je k tomu vedly.

Video působí jako klasická ukázka filmového žánru „Found Footage“, který nejvíc proslavil horor Blair Witch. Na záběrech je několik osob v dlouhých hávech, které stojí před sochou Šivy ničitele; jeden ze zahalenců pak podřízne ženu a kameraman videa s výkřikem prchá pryč.

Šiva v CERNu?

Právě socha hinduistického božstva Šivy pomohla k identifikaci místa, kde video vzniklo. V Evropě jich zase tolik není – a jedna z nich stojí právě v CERNu. Webové stránky institutu to potvrzují, podle nich jde o dar Indie. Na svém webu CERN uvádí, že socha představuje Šivu Natarádžu, krále tance. Šiva je na ní zobrazen při ladném tanci, který má podle některých interpretací ničit svět. Jiné školy zase soudí, že Šivův tanec představuje celý projevený svět - jeho neustálé změny, vznikání a zanikání. Pro CERN je to velmi podobné „vesmírnému tanci subatomárních částic.“ 

Že video opravdu vzniklo v CERNu, už instituce potvrdila. Současně mluvčí CERN oznámil, že klip vznikl bez povolení této instituce a nikdo ani nebyl informován, že se v areálu bude něco podobného natáčet. Dále uvedla, že „nesouhlasí s tímto typem humoru, protože může vést k nedorozumění nad vědeckou povahou naší práce“. Incident už také vyšetřuje policie.

CERN zatím reagoval jen oznámením na svém webu, kde se uvádí, že video není pravé. „CERN se každé léto plní návštěvníky z celého světa, kteří sem míří v rámci své práce. Někteří z nich občas uvolní svůj smysl pro humor až příliš – a právě to se stalo nyní. CERN s tímto nevhodným chováním nesouhlasí.“

Nejde o jediný film podobného ražení, který už v CERNu vznikl. Roku 2012 například přímo v té době odstaveném urychlovači částic nafilmovali celovečerní film Decay o zombie-apokalypse. Tehdy ještě s povolením vyučujících. Celý film můžete vidět zde:

Vydáno pod