Exprezident Brazílie da Silva půjde kvůli korupci před soud, důkazy jsou prý dostatečné

Brazilského exprezidenta Luise Inácia Lulu da Silvu čeká soud kvůli podezření z korupce a praní špinavých peněz v kauze kolem státní firmy Petrobras. Rozhodl o tom v úterý soudce Sergio Moro. Sedmdesátiletý da Silva podle brazilského prokurátora systém korupce řídil.

„Protože existují dostatečné důkazy o odpovědnosti, přijímám obvinění prokuratury proti exprezidentovi (2003–2010) kvůli korupci a praní peněz,“ vysvětlil soudce Moro v dokumentu pro tisk. Obvinění vznesla prokuratura 14. září.

Brazilský prokurátor Deltan Dallagnol uvedl, že Lula da Silva řídil rozsáhlý systém korupce ve státní ropné společnosti Petrobras, jehož cílem bylo udržet u moci jeho levicovou Dělnickou stranu. Tento systém způsobil podle předběžných odhadů Petrobrasu ztrátu 42 miliard realů (301,7 miliardy korun).

Obžalovaných je dalších několik lidí

Lulovi právníci v prohlášení uvedli, že Lula důrazně odmítá obvinění a bude se mu bránit. Spolu s levicovým politikem je v případu obžalována jeho žena a dalších šest osob, včetně bývalého šéfa stavební firmy OAS Léa Pinheira, který byl v kauze kolem firmy Petrobras odsouzen k 16 letům vězení.

Lula da Silva na masce při demonstracích proti brazilské prezidentce
Zdroj: Reuters/Nacho Doce

Aféra výrazně otřásla také popularitou bývalé prezidentky Dilmy Rousseffové a stala se jedním z hlavních problémů, které nakonec vyústily v její sesazení. Rousseffová, která byla v letech 2003 až 2010 členkou správní rady Petrobrasu, tvrdí, že o ničem nezákonném nevěděla.