Čínská firma přiznala vinu za poškození Velkého útesu. Zaplatí 30 milionů dolarů

Čínská ropná společnost zaplatí Austrálii téměř 30 milionů dolarů kvůli poškození Velkého bariérového útesu před 6 lety. Loď Šen Neng 1 najela v dubnu 2010 na mělčinu a neopatrným manévrem mimo jiné způsobila únik několika tun těžkého topného oleje.

Plavidlo o délce 230 metrů se smýkalo po útesech zhruba kilometr a po celé dráze měnilo vzácné útesy v prach. Obě strany nyní letitý spor uzavřely mimosoudně. Peníze se mají použít na odstranění toxického barviva z trupu lodi i suti, což umožní zahojení a obnovu útesů.

Ekologové však označili dohodu za „zoufale nedostatečnou“ s tím, že likvidace celkových škod vyjde na zhruba 105 milionů dolarů. S obnovou poškozených částí útesu se přitom začne v polovině příštího roku.

Letecký pohled na loď uvízlou na útesu
Zdroj: Reuters

Mateřská firma s názvem Šen-čen Energy Transport po celých šest let odmítala přijmout zodpovědnost za škody. Tvrdila, že útes se časem sám obnoví, nakonec ale k zaplacení škody přistoupila.

Dohodu mimo jiné kritizuje i australská pobočka Greenpeace. „Vláda uvedla, že odstranění škod bude stát 105 milionů dolarů. Kývnutí na tak malou částku z toho je pro nás velké zklamání,“ uvedla zástupkyně organizace Shani Tagerová.

  • Velký bariérový útes lemuje severovýchodní pobřeží Austrálie v délce více než 2000 kilometrů. Je to největší komplex korálových útvarů na světě a jeden z největších magnetů, který láká turisty do Austrálie. Tvoří ho 2600 oddělených korálových útesů a 300 korálových ostrůvků.