Výbuch v New Yorku má 29 zraněných. Zahraniční teror guvernér vyloučil

Mohutný výbuch otřásl čtvrtí na Manhattanu (zdroj: ČT24)

Nejméně 29 lidí bylo zraněno při mohutné explozi, která v noci na neděli středoevropského času otřásla čtvrtí Chelsea na Manhattanu v New Yorku. Jejich počet zveřejnili newyorští hasiči. Žádné ze zranění údajně není vážné. Guvernér Andrew Cuomo prohlásil, že výbuch byl teroristickým činem, neměl však spojitost s mezinárodními radikálními skupinami typu Islámský stát.

Podle starosty New Yorku Billa de Blasia v tomto okamžiku nehrozí městu žádné konkrétní nebezpečí. Policie ale prověřuje ještě další lokalitu poblíž místa výbuchu. Vysoký představitel newyorské policie Harry Wedin na Twitteru napsal, že nedaleko místa exploze bylo nalezeno možné druhé výbušné zařízení. 

Televize CNN s odvoláním na zdroj z bezpečnostních složek již dříve uvedla, že vyšetřovatelé se na základě předběžných informací domnívají, že výbuch na Manhattanu způsobila nálož umístěná v popelnici nebo poblíž ní. Výbuch, k němuž došlo v sobotu kolem 20:30 místního času (dnes 2:30 SELČ), poničil podle svědků okolní budovy i vozidla. Stovky lidí z místa utekly. Na místo se sjelo množství sanitek, hasiči a policejní auta.

Newyorský starosta Bill de Blasio and policejní vyšetřovatel James O'Neill
Zdroj: Stephanie Keith/Reuters

Policie oblast evakuovala a uzavřela. Varovala také, že motoristé musejí počítat s dlouhými zdrženími. Incident rovněž ovlivnil provoz na některých trasách metra. V sobotu vybuchla podomácku sestrojená bomba v New Jersey, a sice nedaleko tratě, na které se měl běžet charitativní závod. V době exploze nebyli u místa výbuchu žádní lidé a bomba ani nezpůsobila žádné škody. Newyorský starosta Blasio řekl, že neexistuje žádné specifické spojení mezi výbuchy v New Jersey a New Yorku.

Trump po newyorské explozi slíbil výrazně tvrdší postoj

Výrazně tvrdší postoj slíbil republikánský prezidentský kandidát Donald Trump v reakci na newyorský výbuch. Jeho demokratická soupeřka Hillary Clintonová varovala před unáhlenými závěry, které by například přisoudily explozi teroristům. Podle newyorského starosty šlo zřejmě o záměrný čin, důkazy o jeho spojení s terorismem však nejsou.

„Žijeme v době, kdy musíme velmi přitvrdit. Bude lépe, když budeme velmi, velmi tvrdí,“ řekl Trump na sobotním předvolebním mítinku v Coloradu, kde lidem oznámil, že v New Yorku došlo k výbuchu. Ačkoli v té době ještě nebylo jasné, zda šlo o úmyslný útok, a i republikánský magnát připustil, že „nikdo neví, o co jde“, vzápětí Trump událost nepřímo spojil s teroristickými činy ve světě. „Je to hrozné, co se děje v našem světě a v naší zemi. Budeme tvrdí, pohotoví a ostražití. A ukončíme to,“ slíbil voličům.

Trump učinil z ráznějšího přístupu k bezpečnosti jedno z hlavních témat své kampaně a vymezuje se vůči současnému prezidentu Baracku Obamovi, jehož postoj vůči terorismu Trump považuje za málo důrazný a selhávající. 

Clintonová, která stojí pevně za Obamou, vyjádřila soucit lidem zraněným při výbuchu, jeho další okolnosti ale nechtěla komentovat. „Podle mne je vždycky moudřejší počkat si se závěry na dostatek informací,“ řekla prezidentská kandidátka novinářům v letadle během cesty z Washingtonu do New Yorku, kde stejně jako Trump žije.

O výbuchu byl podle mluvčího Bílého domu v sobotu večer informován i prezident Obama, žádnou oficiální reakci však nezveřejnil.

U místa exploze se našel papiňák s dráty a mobilem

Nedaleko místa exploze našli policisté tlakový hrnec spojený s mobilním telefonem. S odvoláním na bezpečnostní zdroje o tom informovala místní média. Policie vyzvala obyvatele v okolí podezřelého nálezu, aby se vzdálili od oken svých bytů.

Lidé sledují dění kolem výbuchu v New Yorku
Zdroj: Rashid Umar Abbasi/Reuters

Papiňák, který byl připojen k elektrickému zdroji a k mobilu, našli vyšetřovatelé po necelých třech hodinách několik bloků dál od výbuchu v Chelsea. Podle zpravodajské stanice Fox News není zatím jasné, co hrnec obsahuje.