Pod zem unikly miliony hektolitrů kontaminované vody na Floridě

Přes 9 milionů hektolitrů radioaktivní vody uniklo v místě podzemního zdroje pitné vody na Floridě. K nehodě došlo kvůli propadu půdy u továrny na hnojiva. Podle úřadů by ale lidem neměla hrozit újma – kontaminovaná voda totiž minula přímo pitné zásoby.

Veřejnost o havárii dlouho nic nevěděla. Informace se v tisku objevily během pátku, i když k nehodě došlo zřejmě již koncem srpna – a to na pozemku firmy Mosaic, jednoho z nejvýznamnějších výrobců fosfátových hnojiv.

Díra o průměru 15 metrů se vytvořila nedaleko skladovaného odpadu. Odpadní voda v tamní nádrži obsahovala tzv. fosfosádru, tedy odpadní produkt při výrobě fosfátových hnojiv. Jde o mírně radioaktivní chemickou látku.

Pod zem se od havárie dostalo více než tři čtvrtě milionu krychlových metrů vody, což odpovídá objemu menšího českého rybníka.

Místo, kde došlo ke kontaminaci
Zdroj: ČTK/AP

Zástupci firmy veřejnost ujistili, že stihnou vodu pronikající do podzemí odčerpat dříve, než se smísí s pitnou vodou. „Podzemní voda se pohybuje velmi pomalu. Neexistuje absolutně žádné riziko pro nikoho,“ řekl televizi CBS David Jellerson z vedení společnosti.

Ekologové však varují před možným podceněním rizika či snahou firmy problém zlehčovat. „Je těžké jim věřit, když říkají 'žádný strach' a drželi to v tajnosti tři týdny,“ řekla agentuře Reuters Jacki Lopezová, floridská ředitelka celonárodní neziskové organizace Centrum pro biologickou diverzitu. „Pokud bych žila v té oblasti a používala vodu ze studně, bála bych se o zdraví.“

Místo úniku se nachází necelých 50 kilometrů od Tampy a místní podzemní voda je zdrojem pro tisíce lidí.