Počet obětí tajfunu Meranti stoupl na 15, další bouře se k Číně blíží

Následky tajfunu Meranti (zdroj: ČT24)

Na nejméně 15 mrtvých stoupl počet obětí tajfunu Meranti, který se v minulých dnech přehnal přes Tchaj-wan a jihovýchodní Čínu. Nejnovější předběžnou bilanci zveřejnily tamní úřady. Nejméně 14 osob v Číně stále pohřešují. Na postižené oblasti, kde Meranti přiměl k evakuaci statisíce lidí, by měla přitom během následujících hodin udeřit další silná bouře Malakas. Ta v nárazech dosahuje rychlosti přes 200 kilometrů za hodinu.

Na Tchaj-wanu zemřeli podle nové bilance nejméně dva lidé a další desítky obyvatel utrpěly zranění. Čína zvýšila počet obětí z deseti na 13 a pohřešovaných z 11 na nejméně 14. Televizní stanice ukazují stále zaplavené ulice a spadané sloupy elektrického vedení. Bez elektřiny se od čtvrtka dočasně ocitly miliony obyvatel.

V obou oblastech pokračuje odklízení škod. Meranti se stal nejsilnější tropickou cyklonou v této oblasti od roku 1949. Tajfun v nárazech dosahoval rychlosti až 370 kilometrů v hodině, smetl přes 1600 domů.

Úřady a školy na Tchaj-wanu v hlavním městě Tchaj-pej byly zavřeny v rámci opatření před příchodem další silné bouře, nazvané Malakas. Ta má být slabší než Meranti, ale přesto nebezpečná. Metropoli by svými vichry o rychlosti přes 190 kilometrů v hodině měla nová bouře zasáhnout v průběhu dne a pak pokračovat směrem na pevninskou Čínu.

Vydáno pod