Zemřel bývalý italský prezident Ciampi

Ve věku 95 let zemřel bývalý italský prezident Carlo Azeglio Ciampi. Hrál klíčovou roli v zavedení eura v Itálii a byl také uznávanou morální autoritou. Zemřel na klinice v Římě, kde se několik týdnů léčil.

Ciampi byl hlavou státu mezi roky 1999 a 2006 a v první polovině devadesátých let také vykonával funkci premiéra. Právě to byla jeho první pozice ve vrcholné politice, do které vstoupil až ve věku 72 let. S prozatímní vládou se mu v době korupčních skandálů podařilo zavést potřebné reformy a stabilizovat zemi.

Do té doby pracoval v italské centrální bance, do které nastoupil už v roce 1946. Než se stal premiérem, banku čtrnáct let vedl jako guvernér. Mezinárodně se ale pravděpodobně nejvýrazněji zapsal coby ministr financí z let 1996 až 1999. Itálie byla tehdy velmi zadlužená a pochybovalo se o její finanční kondici. Ciampimu se ale navzdory tomu podařilo dojednat pro Řím výhodné podmínky pro vstup do eurozóny. 

Ciampi vystudoval literaturu a ve čtyřicátých letech byl povolán do italské fašistické armády. V té ale odmítl zůstat a přidal se k hnutí odporu. Právě díky této své osobní historii a desítkám let strávených ve státní službě požíval obrovské důvěryhodnosti, kterou jako prezident využíval k podpoře národní hrdosti. 

 „S vděčností myslím na muže a politika, který sloužil s nadšením Itálii,“ napsal na Twitteru současný italský premiér Renzi. „Odchází jeden z otců. Itálie je mu (stále ještě) jako celá země vděčná, jsme mu stále velice zavázáni“, uvedl na stejné sociální síti bývalý premiér Enrico Letta. Úctu zesnulému prezidentovi vyjadřují na Twitteru i další lidé. Jeden z uživatelů třeba napsal: „Opustil nás velký Ital. Šťastnou cestu, pane prezidente, ať je vám země lehká“.