Tajfun Meranti zasáhl i Čínu, bez elektřiny 1,65 milionu domácností

Tajfun Meranti dorazil na jihovýchod Číny. V provincii Fu-ťien po sobě zanechal zaplavené ulice, popadané stromy, zničené automobily a 1,65 milionu domácností bez elektřiny. Ochromená je i tamní doprava.

Ve středu se přírodní živel přehnal přes Tchaj-wan. Nejméně jeden člověk zemřel, dalších 44 je zraněných. Bez elektřiny zůstalo více než půl milionu lidí. O obětech v Číně zatím nejsou žádné zprávy. Podle tamních médií je Meranti nejsilnější bouří letošního roku ve světě.

Bouře při přechodu přes jižní Tchaj-wan mírně ztratila na intenzitě a v ranních hodinách místního času udeřila v čínské provincii Fu-ťien, blízko města Sia-men. Záběry místních médií ukazují zaplavené ulice v částech provincie, popadané stromy a zničené automobily.

Kvůli tajfunu byly zrušeny desítky letů a vlakových spojů, včetně 19 spojů vysokorychlostní železnice. Před bouří byly evakuovány desítky tisíc lidí a rybářské lodě se musely vrátit do přístavů.

Jen ve městě Sia-men je kvůli tajfunu bez elektřiny asi 320 tisíc domácností, po celé provincii Fu-ťien byly přerušeny dodávky elektrické energie pro 1,65 milionu domovů, sdělila čínská státní televize. V mnoha čtvrtích města Sia-men byly také přerušeny dodávky pitné vody. U některých výškových budov bouře rozbila okna.

Šámalová: Meranti je meteorology přezdíván jako supertajfun (zdroj: ČT24)

Meranti je podle agentury Nová Čína nejsilnějším tajfunem, který zasáhl tuto část země od roku 1949 a celosvětově nejsilnější zaznamenaný tajfun v letošním roce. Nyní míří na město Šanghaj a měl by postupně ztrácet na síle, stále ho však budou provázet silné deště.

Meranti byl původně co do intenzity zařazen do nejvyšší, páté kategorie. Po dosažení čínské pevniny však zeslábl a byl přeřazen do druhé kategorie. Tajfuny jsou v tomto ročním období běžné - získávají na síle, když překročí teplé vody Pacifiku, a když dorazí k pevnině, přinášejí prudký vítr a silný déšť.

Vydáno pod