V Německu zatkli tři syrské mladíky, IS je mohl vyslat do Evropy spolu s pařížskými teroristy

Policie zatkla na severu Německa tři mladé Syřany, které podezírá z toho, že je poslal Islámský stát (IS) na teroristickou misi. Muži měli zfalšované dokumenty ze stejné dílny jako pařížští atentátníci a do Evropy je dostala stejná převaděčská organizace. Německé úřady trojici odposlouchávaly několik měsíců. Všichni mladíci zažádali v Německu o azyl.

Razie za účasti 200 policistů včetně členů speciálních sil se uskutečnily na severu Německa ve Šlesvicku-Holštýnsku a Dolním Sasku. Zatčeným Syřanům je mezi 17 a 26 lety. Mladíky měla teroristická organizace vyslat do Evropy na podzim minulého roku v rámci svých „operací a útoků mimo oficiální území IS“.

Z vyšetřování vyplývá, že skupina dostala k dispozici falešné pasy, hotovost v amerických dolarech a mobily s nainstalovaným komunikačním programem, píše Spiegel. Do Německa se měli dostat v polovině loňského listopadu přes Turecko a Řecko.

Že by dostali muži nějaké konkrétní rozkazy a instrukce, ale zatím není jisté, uvedli prokurátoři. Syřané na ně možná čekali v Německu.

Jeden ze zatčených mladíků zřejmě absolvoval v září 2015 krátký výcvik v syrské baště IS v Rakká. Trénink byl podle německých úřadů zaměřen na zacházení se zbraněmi a výbušninami.

Uprchlíky nejde podezřívat paušálně, říká ministr vnitra

Mladí muži měli podle německého ministra vnitra Thomas de Maiziéra nejspíš vztah k atentátníkům z Paříže. Podle něj mohlo jít o spící buňku „Bezpečnostní situace v Německu je nadále vážná,“ poznamenal ministr, podle něhož ale není možné paušálně podezřívat uprchlíky. Většina tipů na možné extremisty nebo teroristy mezi nimi se podle něj nepotvrdí.

Němci trojici sledovali několik měsíců, napsal Welt. Odposlouchávali také její telefony. Na začátku vyšetřování stál tip Spolkového úřadu na ochranu ústavy (BfV), který v Německu zastává roli civilní kontrarozvědky.

Jestli se podezření vůči trojici mužů potvrdí, ukáže teprve další vyšetřování. Na začátku srpna německá policie zatkla v Porýní-Falci mladého Syřana, kterého podezřívala z napojení na IS. Žádné důkazy ale neobjevila a muž byl zase propuštěn.

Atmosféra v Německu je napjatá poté, co v červenci zemřelo při několika útocích na jihu země deset lidí a další desítky utrpěly zranění. Tři z nich se uskutečnily v Bavorsku, jeden v Bádensku-Württembersku. Do dvou útoků byli zapojeni žadatelé o azyl.