Další „evropské“ miliardy migrantům v Řecku. Jourová zkoumala podmínky v jednom z táborů

Na pomoc uprchlíků v Řecku pošle Evropská unie v přepočtu další 3,1 miliardy korun. Ty přibydou k dosavadní částce 2,2 miliardy korun, které do země přitekly letos. Mají pomoci s hygienickými pomůckami nebo základní zdravotnickou péčí. Brusel chce v příštích měsících klást důraz na podmínky dětských migrantů, což zdůraznila i eurokomisařka pro spravedlnost Věra Jourová. Během návštěvy Řecka zavítala do jednoho z táborů pro migranty a také jednala s nevládními organizacemi.

„Musíme zaručit, aby děti, lidé bez blízkých a další zranitelné skupiny migrantů byly ochráněni,“ napsala Jourová na Twitteru. Během návštěvy Řecka si prohlédla uprchlický tábor Eleonas, kam zavítala v doprovodu sekretáře pro migrační politiku Vassileiose Papadopoulose.

Vyzdvihla také roli humanitárních organizací. Právě těm poputuje většina peněz z příslušného fondu. Určeny budou konkrétně na budování provizorních přístřeší, hygienu, základní zdravotnickou péči nebo zajištění školní docházky pro děti imigrantů. Část bude rozdělena v hotovosti nebo v podobně stravovacích kuponů.

Jourová v uprchlickém táboře Eleonas
Zdroj: Evropská komise/Vassileios Papadopoulos

V Řecku je evidováno téměř 60 tisíc imigrantů, kteří nemají šanci dostat se dál do Evropy kvůli plotům na hranicích balkánských zemí, jež byly vztyčeny počátkem letošního roku. Řecko podle expertů potřebuje značné finanční částky, aby jim zajistilo podmínky pro přežití blížící se zimy.

V poslední době se příliv migrantů z Turecka na řecké ostrovy na východě Egejského moře zvýšil na několik stovek denně a registrační centra na daných ostrovech praskají ve švech. Počty lidí, kteří jsou posíláni do zbytku Evropy, jsou mnohem nižší. Přerozdělovací kvóty, odhlasované loni v rámci EU, se týkají krizového rozdělení 120 tisíc žadatelů o azyl z Itálie a Řecka.

Události: Uprchlíků v Řecku přibývá (zdroj: ČT24)