Německá Sumte to zvládla. Hostila osmkrát víc uprchlíků, než má sama obyvatel

Německo chce efektivněji vracet běžence, kteří v zemi nemají nárok zůstat. Znamená to konec etapy i pro jeden ze symbolů migrační krize – vesnici Sumte, která hostila osmkrát víc migrantů, než má obyvatel.

Vesnice u Hamburku už téměř ničím nepřipomíná události posledního roku. V jejích třech ulicích, jedné zastávce a mezi stovkou obyvatel opět zavládl klid.

Starostka Sumte Grit Richterová
Zdroj: ČT24

„Byla to velmi náročná a velká výzva. Už samotná zpráva, že v Sumte spolková země plánuje zřídit nouzové ubytování,“ vzpomíná starostka obce Grit Richterová. Loni na podzim musela lidem oznámit, že Dolní Sasko chce do jejich obce poslat až tisíc běženců.

„Tisíc? To nás naprosto přetíží (…) Přichází obrovské množství mužů! Mužů, kteří mají své potřeby,“ varovali tenkrát lidé během veřejných debat. 

Christian Schreiber je spokojen, jak Sumte zvládla nápor uprchlíků
Zdroj: ČT24

K obavám přibyly i praktické věci. Nestačila kapacita vodovodu, kvůli úsporám nefungovalo veřejné osvětlení. I proto Christian Schreiber loni připravoval nejen sebe, ale i svůj dům stojící hned vedle ubytovny.

Po deseti měsících se Christian a s ním i celá vesnice mohou pozitivně ohlédnout. Kromě občasného hluku nezaznamenal větší problémy. „Zvládli jsme to. To, co by jiní možná nezvládli, nebo by se do toho vůbec nepustili. Celou věc s tolika lidmi v tak malé vesnici jsme zvládli dobře,“ hlásí.

Sumte se s uprchlickou výzvou vypořádalo (zdroj: ČT24)

Vodovod, osvětlení nebo ostrahu zaplatil stát. Podle starostky se ale nejvíc vyplatila investice do rozhovorů s místními: „Mluvili jsme s lidmi a brali jejich starosti vážně, a to mělo velký podíl na tom, že nakonec měli pochopení.“

Dramatická kapitola v dějinách Sumte už je formálně uzavřena. Poslední běženci opustili místní nouzovou ubytovnu před týdnem a Dolní Sasko objekt v polovině října vrátí do užívání zpět jeho soukromému majiteli.