Němec zemřel při pokusu propašovat z Česka pervitin ve vlastním těle

V bavorském městě Bamberg zemřel muž, který se pokusil z Česka do Německa ve svém těle propašovat větší množství pervitinu. S odvoláním na policii o tom informovala agentura DPA. Mužův komplic čelí obvinění ze zabití z nedbalosti.

Sedmatřicetiletý muž se svým o dva roky mladším komplicem minulý týden nakoupil v Česku osmdesát gramů pervitinu. Drogu následně zabalili do několika malých plastových sáčků, které starší z mužů spolykal.

Nejméně jeden sáček se ale uvnitř jeho těla protrhl, informovala policie. Muž po návratu do Německa zkolaboval a následně v nemocnici zemřel.

Pětatřicetiletého komplice mrtvého muže německá policie už obvinila ze zabití z nedbalosti a z porušení zákona o omamných látkách. Prověřuje také další známé obou mužů, kteří záchranáře údajně nepřivolali dostatečně brzy a posléze je neinformovali o pravděpodobné příčině mužova kritického stavu.

Mezi německými uživateli je pervitin znám pod názvem crystal nebo crystal meth. Je velmi oblíbený hlavně kvůli své relativně nízké ceně: v závislosti na regionu stojí jeden gram pervitinu mezi 80 a 120 eury (2160 a 3240 korunami).

Podle německých úřadů proniká pervitin do země téměř výhradně z českých laboratoří. Droga je nejvíce rozšířená v Sasku a v Bavorsku, které s Českem sousedí, stále častěji se ale objevuje i v dalších spolkových zemích a ve velkých městech.