Ve Španělsku vykolejil vlak: Čtyři mrtví a padesát zraněných

Nejméně čtyři lidé zahynuli na severu Španělska, kde ráno vykolejil portugalský vlak. Dalších 49 lidí utrpělo zranění. Místní deník La Voz de Galicia uvedl, že vlak vykolejil u stanice Porriňo v galicijské provincii Pontevedra. Co nehodu způsobilo, zatím není jasné.

Nehoda se stala kolem půl desáté ráno. První vůz soupravy po vykolejení narazil do sloupu. Celkem vlakem cestovalo 60 lidí. Zranění naprosté většiny pasažérů nejsou vážná, informovala španělská média.

Jedna z cestujících uvedla, že vlak se najednou začal kymácet z jedné strany na druhou. „Spadla jsem na zem. Najednou vlak zastavil, bylo to rychlé,“ podotkla svědkyně. Jiná cestující prohlásila, že slyšela „velmi silnou ránu“ a pak uviděla kouř. 

Vlak patří portugalské společnosti Comboios Portugal. Jeho strojvůdce byl rovněž Portugalec – při nehodě zahynul. Příčiny nehody nejsou jasné, v oblasti je podle úřadů dobrá viditelnost. Podle starostky obce Porriňo vypadal vlak staře.

V roce 2013 došlo v Galícii k jednomu z nejhorších vlakových neštěstí, když vysokorychlostní vlak sjel z kolejí a vjel do oblouku u města Santiago de Compostela. Zemřelo tehdy na osmdesát lidí.