CSU v Německu přitvrzuje vůči uprchlíkům. A tedy i vůči Merkelové

Německá Křesťanskosociální unie Bavorska (CSU) přiostřila v požadavcích na uprchlickou politiku, požaduje třeba hranici 200 tisíc běženců přijatých za rok, nebo zákaz nošení burek, které považuje za uniformu islamismu. Dosud nejtvrdší požadavky ze strany CSU nejspíš povedou k dalšímu prohloubení sporu s koaliční Křesťanskodemokratickou unií (CDU) kancléřky Angely Merkelové o postup v migrační krizi.

„Stát si musí sám vybrat, koho přijme - nerozhodují o tom migranti,“ uvádí návrh závěrů, který bude v sobotu schvalovat vedení bavorské strany a který volá po zavedení horní hranice pro přijímání uprchlíků. „V budoucnosti musí platit: Přednost pro uprchlíky z našeho křesťanského kulturního okruhu,“ přidává text další kritérium.

Burka je uniforma islamismu

Vedle tohoto již poněkolikáté nadneseného požadavku návrh obsahuje i řadu dalších. „Burka je uniformou islamismu, maximální překážkou v integraci a v naší kultuře neakceptovatelný znak utiskování žen,“ uvádí CSU, podle níž by nošení burek i nikábů na veřejnosti mělo být v co nejširší míře zakázáno. Kdo se nošení těchto obleků nechce vzdát, měl by si podle vládní strany najít jinou zemi.

CSU požaduje také přísnější postup vůči lidem, kteří odmítají kontakt s lékařkami, policistkami nebo učitelkami kvůli tomu, že jsou ženy. Takové chování není podle strany možné trpět. Bavorští politici jsou dále proti tomu, aby se například v bazénech vyhradila doba, kdy do nich mohou jen muslimové, a nechtějí ani, aby šátky nosili zaměstnanci státní správy a justice.

Německo Německem

Pravicová CSU by také zrušila dvojité občanství, o němž se v posledních týdnech diskutuje zejména ve vztahu k Turkům, a vytvořila tranzitní zóny na hranicích, v nichž by se rozhodovalo, zda uprchlíci mohou zůstat, či nikoliv. U běženců, kteří nemají nárok na azyl, požaduje CSU jejich rychlejší odesílání do zemí původu.

Německá kancléřka se v minulých dnech vyjádřila k některým politikům CSU v tom smyslu, že není možné nabízet pouze jednoduchá řešení. V novém návrhu usnesení se autoři staví také proti proměnám spolkové republiky prostřednictvím přistěhovalectví s konstatováním, že „Německo musí zůstat Německem.“