Zájem o osly v Asii donutil Niger zakázat jejich vývoz

Vláda afrického Nigeru přijala „přísný zákaz“ vývozu a porážky oslů. Raketový nárůst poptávky po lichokopytníkovi především z asijských zemí podle politiků ohrožuje jeho populaci v zemi. Třeba v Číně se ze zvířete vyrábí produkty tradiční medicíny, v některých regionech asijského obra patří oslí maso k ceněným lahůdkám. Stejný zákaz, jako nyní přijali v Nigeru, platí už od srpna i v sousedním Burkina Fasu.

„Vývoz oslů, jejich masa a kůže je přísně zakázán,“ stojí ve vyhlášce zveřejněné ministerstvy chovu, obchodu, financí a vnitra. Zakázaná je také porážka těchto zvířat na celém území Nigeru. Trest, který hrozí v případě jejího porušení, ale vyhláška nezmiňuje. „Pokud by vývoz pokračoval, populaci (oslů) by to zdecimovalo,“ řekl mluvčí vlády serveru BBC.

V Číně je zájem o maso i kůži. Cena osla vzrostla víc než dvacetinásobně

Osel už tak dost trpí dlouhodobým suchem v regionu, nyní ho začala ohrožovat rychle rostoucí poptávka v asijských zemích. V Číně se želatina vyrobená z oslí kůže používá v tradiční medicíně jako afrodiziakum, ale vyrábí se z ní i krémy proti stárnutí.

Zatímco v roce 2015 se z Nigeru podle místního listu Le Républicain vyvezlo přes sousední Nigérii asi 27 tisíc zvířat, za prvních osm měsíců letošního roku to bylo už 80 tisíc kusů. Úměrně vyšší poptávce vzrostla i cena oslů na nigerském trhu - zatímco loni zvíře stálo v přepočtu 1600 korun, nyní se prodává až za 41 tisíc korun.

Zákaz nemusí zastavit oslí export

Pro miliony zemědělců v Nigeru, který patří k nejchudším zemím na světě, mnohdy znamená osel jediný dopravní prostředek. Podle oficiálních statistik tu žije zhruba 1,5 milionu kusů tohoto lichokopytníka. Kvůli snadno prostupné hranici mezi Nigerem a Nigérií bude ale zřejmě velmi obtížné zabránit zemědělcům, aby své osly za výhodnou cenu zpeněžili.

Vydáno pod