Do Mexika se přihnal Newton, v letovisku uvízlo 14 tisíc turistů

Hurikán Newton dorazil na poloostrov Baja California v Mexiku. V letovisku Los Cabos uvízlo na 14 tisíc turistů, jejichž lety byly zrušeny. Vítr zatím dosahuje rychlosti kolem 150 kilometrů v hodině.

Mexické úřady přistoupily k evakuaci některých ohrožených oblastí. Zřídily asi šedesát úkrytů – zhruba dvacet z nich se nachází v přímořských letoviscích, další jsou hlouběji ve vnitrozemí.

„Nejdůležitější je zůstat doma. Pokud nemáte žádný neodkladný důvod vycházet ven, ukryjte se s rodinou,“ prohlásil Carlos Godínez, který vede úřad civilní ochrany zasaženého mexického státu Baja California Pur.

Podle agentury AP již bouře způsobila záplavy a sesuvy půdy v západní části Mexika, kde zpustošila řadu domů i škol. Ve známém středisku Acapulco muselo být dvě stě lidí vyprošťováno ze zničených domů. Zatím nejsou žádné informace o obětech.

Hurikán Newton
Zdroj: NASA/NOAA/GOES West/Reuters

Meteorologové očekávají, že během noci na středu Newton překročí Kalifornský záliv a opět vstoupí na mexickou pevninu, kde ale rychle ztratí na síle a stane se tropickou bouří, do čtvrtka pak zeslábne na posttropickou depresi.

Obyvatelé Mexika zabedňují okna
Zdroj: ČTK/AP/Eduardo Verdugo

O víkendu pustošil první hurikán po jedenácti letech Floridu. Guvernér Rick Scott vyhlásil stav pohotovosti v jednapadesáti okresech a pět z nich nařídil evakuovat. Na Floridě zahynul jeden člověk, další oběť pak registrovaly úřady v Severní Karolíně.

Živel vyvracel stromy, ničil domy a doprovodné lijáky způsobovaly lokální bleskové záplavy, bez proudu bylo několik set tisíc domácností.