Obama slíbil Erdoganovi pomoc při stíhání pučistů

Americký prezident Barack Obama přislíbil svému tureckému protějšku Recepu Tayyipu Erdoganovi spolupráci při postihu strůjců nezdařeného červencového puče.

Od nezdařeného pokusu o převrat jsou vztahy mezi oběma spojenci napjaté. Ankara obviňuje ze zosnování převratu islámského duchovního Fethullaha Gülena, žijícího od roku 1999 v americkém exilu, a má Spojeným státům za zlé, že dosud odmítají pětasedmdesátiletého duchovního vydat.

Nyní od Spojených států zazněl minimálně deklaratorní příslib, že americká vláda bude s Tureckem spolupracovat na tom, aby iniciátoři puče skončili před soudem. „Zajistíme, aby se ti, kdo se toho dopustili, zodpovídali spravedlnosti,“ řekl prezident Obama, který se s Erdoganem sešel na okraji dvoudenního summitu největších světových ekonomik G20 v čínském Chang-čou.

Američané chtějí prověřit turecká podezření

Turecká prokuratura Gülena viní z deseti trestných činů, včetně pokusu o svržení vlády, a americké ministerstvo spravedlnosti už na konci srpna avizovalo, že do Turecka vyšle pracovní skupinu, která tamní obvinění z Gülenovy protistátní trestné činnosti prověří.

Erdoganův režim viní Gülena z pokusu o svržení turecké vlády dlouhodobě. Letos v lednu s ním a sedmdesátkou dalších osob začal v Turecku soudní proces kvůli pokusu svrhnout vládu již v prosinci 2013 prostřednictvím korupčního skandálu. Ten zasáhl nejvyšší patra politiky a mimo jiné se týkal Erdoganova syna Bilala.