Meklenbursko volí. V kancléřčině kraji může uspět protestní AfD

Voliči ve východoněmeckém Meklenbursku-Předním Pomořansku rozhodují o složení zemské vlády. Podle průzkumu veřejného mínění, který v týdnu zveřejnil časopis Cicero, se očekává vítězství dosud vládnoucích socialistů, nesouhlas s migrační politikou Berlína by ale mohl na druhé místo vynést pravicové populisty z Alternativy pro Německo (AfD), a odsunout tak CDU Angely Merkelové – a to i přesto, že je Pomořansko kancléřčiným domovským krajem.

Meklenbursko-Přední Pomořansko s půldruhým milionem obyvatel představuje třetí nejmenší spolkovou zemi a na jeho území se nachází kolem dvaadvaceti tisíc uprchlíků. V rámci celoněmeckých poměrů se jedná o zanedbatelné číslo (v loňském roce do Spolkové republiky přišlo přes milion běženců), řada meklenburských obyvatel má ale zato, že je migrace ohrožuje, a 34 procent z nich toto téma ve volební kampani považovalo za nejdůležitější.

Uprchlickou kartu zdvihala zejména Alternativa pro Německo, kterou přijel v kampani podpořit i bývalý český prezident Václav Klaus, výhrady vůči berlínské migrační politice vznášeli ale i zástupci dalších stran. Současný šéf zemské vlády Erwin Sellering (SPD) se v posledních dnech snažil distancovat od kancléřky Angely Merkelové, zatímco jeho vládní kolega a zároveň kandidát na zemského premiéra Lorenz Caffier (CDU) přišel s návrhem zakázat nošení burek, tedy oděvů, které muslimským ženám zakrývají celé tělo a ponechávají jen mřížku pro oči.

Trpká zpráva pro Merkelovou?

U 1,3 milionu oprávněných voličů podle dosavadních průzkumů rezonoval spíše přístup AfD, která by mohla stejně jako CDU získat 22 procent hlasů, anketa časopisu Cicero uvádí, že by dokonce mohla křesťanské demokraty o tři procenta předstihnout (23 ku 20 procentům).

Meklenbursko volí. CDU Angely Merkelové je značně oslabená (zdroj: ČT24)

Pro AfD by takový výsledek znamenal první vstup do zdejšího zemského sněmu, křesťanští demokraté by naopak ztratili. Podle německých médií by se navíc jednalo o hořkou prohru i pro samotnou kancléřku, protože Meklenbursko-Přední Pomořansko je její domovskou zemí. Od roku 1990 kandiduje Merkelová do Spolkového sněmu za pomořanský volební obvod, do nějž patří mimo jiné města Stralsund a Greifswald či ostrov Rujána.

Radost ovšem volby zřejmě nepřinesou ani centrále sociálních demokratů, kteří jsou koaliční stranou CDU na zemské i celoněmecké úrovni. Při posledních volbách v roce 2011 získali v Meklenbursku 35,6 procenta hlasů, zatímco nyní jim průzkumy přisuzují 28 procent.

Spolupráci s AfD zbylé strany odmítají

Ani oslabení vládních stran nemusí ale vést ke změně koalice, které se v posledních letech v této někdejší východoněmecké zemi podařilo výrazně snížit nezaměstnanost. To, aby sociální demokrat Sellering pokračoval ve funkci, si totiž přeje přes 60 procent voličů.

Vedle dalšího pokračování velké koalice, která zemi vede už od roku 2006, je ve hře také spolupráce SPD, Levice a zelených a někteří mluví i o možné koalici SPD, CDU a zelených. Vládní spolupráci s AfD odmítají všechny ostatní strany, které by se měly dostat do parlamentu.

Volební místnosti se uzavřou v šest hodin večer, předběžné výsledky se dají očekávat okolo jedenácté. Kromě zemských štábů je budou důkladně sledovat také stranické centrály, které už se pomalu začínají chystat na německé parlamentní volby v příštím roce. Další zprávu o spokojenosti s vládní politikou pak strany obdrží 18. září, kdy zemské volby proběhnou také v německé metropoli Berlíně.