Konečnou mírovou dohodu podepíše kolumbijská vláda s povstalci koncem září

Kolumbijská vláda podepíše s povstalci z Revolučních ozbrojených sil Kolumbie (FARC) konečnou mírovou dohodu 26. září v přístavu Cartagena. Uvedl to kolumbijský prezident Juan Manuel Santos. Mírová dohoda má ukončit půl století trvající válku, momentálně platí příměří.

Dosažení mírové dohody bylo oznámeno koncem srpna. V pondělí pak začalo platit příměří. Konflikt si od roku 1964 vyžádal na 260 tisíc obětí a sedm milionů uprchlíků.

Dohoda stanovuje, že se povstalci vzdají ozbrojeného boje a zapojí se do legálního politického procesu. Zástupci FARC s tím souhlasili.

Mírovou dohodu nicméně budou ještě posuzovat samotní Kolumbijci. Uskuteční se kvůli tomu referendum, které je naplánováno na 2. října.

Části kolumbijské společnosti vadí, že vůdci povstalců si mohou prostřednictvím této smlouvy zajistit beztrestnost, i když měli podíl na zabíjení vojáků či civilistů.

Radikálně levicové hnutí FARC, které má v současnosti zhruba sedm tisíc členů, založil v roce 1964 Manuel Marulanda, zvaný Tirofijo (Přesná rána). Vedl je až do své smrti v březnu 2008. Tehdy mělo hnutí asi 16 tisíc členů a ovládalo zhruba třetinu Kolumbie, zejména jih země. Finance získávalo z obchodu s drogami a prostřednictvím únosů a vydírání.

  • V listopadu 2012 byly mírové rozhovory zahájeny. Během posledních pěti let se vyjednavačům podařilo dosáhnout dohody v šesti oblastech: pozemkové reformě, zapojení FARC do společné strategie omezení obchodu s drogami, spravedlnosti pro oběti, odzbrojení, budoucím zapojení rebelů do politického procesu a implementaci dohody.