Londýnské muzeum připomíná 350. výročí požáru hrou Minecraft

Horizont ČT24: Londýnské muzeum připomíná 350. výročí požáru v digitální verzi (zdroj: ČT24)

Britská metropole si letos připomíná 350 let od velkého požáru, který v roce 1666 zachvátil víc než tři čtvrtiny města. Pohřbil ho natolik, že ho musel Christopher Wren z velké míry přestavět, a to do podoby, jakou známe dnes. Londýnské muzeum požár představuje v podobě zbrusu nové verze hry Minecraft.

Požáru, který vznikl v sobotu 2. září ráno v ulici Pudding Lane, v domě pekaře krále Karla II., se od té doby přezdívá „velký“. Pekař Farrinor pravděpodobně zapomněl uhasit oheň v peci, když šel večer spát, a krátce po půlnoci jiskry z doutnajících uhlíků zapálily palivové dříví u pece. Během hodiny byl informován starosta City sir Tomas Bloodworth, který však situaci podcenil, a tak se oheň rozrostl a trval celé tři dny. 

„Existuje celá generace, která tento příběh nikdy neslyšela. S blížícím se výročím máme skvělou příležitost ho tímto způsobem vyprávět. Můžeme dělat věci, které nikdy předtím udělat nešly. Můžeme lidi do tehdejšího města úplně ponořit,“ uvedl koordinátor digitálních projektů Londýnského muzea Josh Blair. 

Návštěvníci město hasí i přestavují

Výstava Fire, fire vede fanoušky počítačových her do pekárny, kde vše začalo. Lidé pak kličkují v úzkých uličkách a plameny hasí vodou z kožených měchů. I samotnou přestavbu města si návštěvníci mohou vyzkoušet.

Požár podle oficiálních údajů nepřežilo osm lidí, podle historiků byla ale bilance mnohanásobně větší. „Přestože to bylo tak devastující a 100 tisíc lidí přišlo o své domovy, je to taky příběh o odolnosti a naději. Lidé město poté znovu postavili. Nějakou dobu to trvalo, ale podařilo se jim to a je úžasné vidět, co dokázali,“ říká kurátorka výstavy Meriel Jeaterová. Expozice bude otevřená do dubna 2017.