Islamisté zabili 22 lidí u prezidentského sídla v Mogadišu

Úterní útok islamistů v somálské metropoli Mogadišu připravil podle poslední bilance o život nejméně 22 lidí a dalších padesát zranil. Uvedl to zástupce somálské policie, jehož citovala agentura Reuters. Při incidentu zemřelo také pět policistů. Počet zabitých se zvýšil poté, co vnemocnicích zemřeli další zranění.

K sebevražednému bombovému útoku u sídla prezidenta se přihlásily islamistické milice Šabáb. Exploze nálože v automobilu na kontrolním stanovišti poškodila dva přilehlé hotely.

Výbuch se odehrál na kontrolním stanovišti u sídla prezidenta. Policie se domnívá, že sebevražedný bombový útok byl namířen proti hotelu Somali Youth League, který je známý také pod zkratkou SYL. Hotel se nachází v blízkosti prezidentského paláce a je často navštěvován vládními činiteli a manažery. SYL se stal terčem útoků islamistů již v únoru 2016 a v lednu 2015.

Před čtyřmi dny otřásl Mogadišem útok na oblíbenou restauraci, kde zemřelo deset lidí. Také k tomuto útoku se přihlásili radikálové z islamistických milic Šabáb.

Milice Šabáb napojené na teroristickou síť Al-Káida mají na svědomí většinu útoků, které se v Somálsku odehrají. Šabáb chce v oblasti Afrického rohu vytvořit islámský stát a zavést právo šaría. V roce 2011 se vojákům mise Africké unie podařilo Šabáb vytlačit z Mogadiša a později i z většiny jižního a středního Somálska, které předtím milice ovládaly.