Atentátník najel s náloží do areálu čínské ambasády v Biškeku

V areálu čínské ambasády v kyrgyzském hlavním městě Biškeku se pokoušel zabíjet sebevražedný atentátník. S autem naloženým bombou prorazil brány velvyslanectví, nálož poté vybuchla. Útočník při pokusu zemřel a zranil nejméně další tři osoby původem z Kyrgyzstánu. Čína incident odsoudila jako „vážný teroristický útok“ a ujistila o odhodlání „rozhodně bojovat proti všem formám terorismu“.

Bezpečnostní složky Kyrgyzstánu incident také vyšetřují jako teroristický útok. „Zahynul pouze sebevražedný atentátník, zranění utrpěli dva členové ostrahy,“ uvedl kyrgyzský vicepremiér Ženiš Razakov.

Podle agentury AFP utrpěla lehké zranění ještě třetí osoba. Zaměstnance ambasády policie evakuovala. Prezident Almazbek Atambajev nařídil vládě posílit protiteroristická opatření v hlavním městě i regionech.

Automobil podle svědků prorazil brány areálu a explodoval v jeho středu – nedaleko ambasadorovy rezidence. K útoku se podle dostupných informací zatím nikdo nepřihlásil.

Detonace byla podle svědků natolik silná, že byla slyšet prakticky ve všech čtvrtích Biškeku. Budova velvyslanectví i domy v jejím okolí utrpěly značné škody. Kusy útočníkova automobilu značky Mitsubishi výbuch rozmetal do vzdálenosti 200 až 300 metrů.

Kyrgyzské úřady v loňském roce provedly několik větších operací proti teroristům. Odhady naznačují až 500 občanů Kyrgyzstánu, kteří se přidali k tzv. Islámskému státu. Jeden ze tří útočníků při atentátu na istanbulském Atatürkově letišti byl také z Kyrgyzstánu. Z útoku, který zanechal 44 obětí a 240 zraněných, Turecko obvinilo právě Islámský stát.

Kyrgyzstán je chudá země s šesti miliony obyvatel. V roce 1998 jako první z někdejších středoasijských sovětských republik vstoupila do Světové obchodní organizace (WTO), čímž se stala i regionálním střediskem obchodu s Čínou.