Rousseffová vs. Senát. Odvolaná prezidentka bojuje za návrat do funkce

Začíná klíčový týden pro kariéru Dilmy Rousseffové. Sesazená brazilská prezidentka má možná poslední možnost, jak zachránit svou funkci i čest. Před Senátem, který by měl v úterý či ve středu hlasovat, zda ji nadobro odstřihnout od prezidentského postu, nebo umožnit návrat, přednesla svou obhajovací řeč. Od května zastává prezidentskou funkci místo Rousseffové její dosavadní viceprezident Michel Temer.

Rousseffová čelí procesu kvůli možné manipulaci s rozpočtem tak, aby utajila rostoucí schodek. Aby byla úřadu zbavena nadobro, musí proti ní hlasovat 54 z 81 senátorů. Brazilský deník Folha de Sao Paulo tvrdí, že se tázal před začátkem senátního líčení všech členů: dosud prý vůli hlasovat pro takzvaný impeachement potvrdilo 52 senátorů, 18 bylo proti a 11 prý zatím není rozhodnuto.

„Vím, že budu souzena, ale mé svědomí je čisté. Nespáchala jsem zločin,“ řekla Rousseffová s tím, že vždy dodržovala ústavu a dělala to nejlepší pro svou zemi. „Nemohu si pomoct, ale cítím hořkost nespravedlnosti,“ dodala na adresu svých žalobců v rámci zhruba půlhodinového projevu. Vždy prý ctila ústavu a připomněla, že ve volbách získala podporu 54 milionů lidí.

Jde o skutečný státní převrat, upozorňuje Rousseffová

Podle dočasně odvolané prezidentky je celý proces takzvaného impeachmentu organizován opozicí a podnikatelskými elitami se záměrem chránit zájmy privilegovaných společenských vrstev. Brazilce prý proto s novou hlavou státu čekají mimo jiné dalekosáhlé škrty ve výdajích na sociální programy. „Staneme se zřejmě svědky porušení ústavy a skutečného převratu… V sázce je budoucnost Brazílie,“ varovala Rousseffová.

Na slyšení ji doprovázel její spojenec, exprezident Luiz Inácio Lula da Silva, známý levicový zpěvák Chico Buarque a skupina asi dvou desítek bývalých ministrů. Několik stovek jejích stoupenců ji podpořilo demonstrací před brazilským parlamentem.

Dočasné sesazení prezidentky odsouhlasili senátoři v květnu. Pokud budou podobně hlasovat i nyní, s Rousseffovou bude zahájena ústavní žaloba, politička se tak osm let nesmí ucházet o funkci.

V celé Brazílii bylo mnoho demonstrací za odvolání prezidentky, našly se i menší demonstrace jejích příznivců. Společnost je ale celkově unavena politikou. Dokonce se uvádí, že každá politická strana je nějakým způsobem spojena s nějakým korupčním skandálem.
Martin Rey
odborník na Latinskou Ameriku

Funkce prezidenta Brazílie se po Rousseffové dočasně ujal dosavadní pětasedmdesátiletý viceprezident Michel Temer, jemuž ale hrozí proces odvolání ze stejného důvodu jako Rousseffové. Ani Temer se přitom netěší velké přízni voličů. Podle nedávného průzkumu ho podporuje jen každý desátý Brazilec. 

Dilma Rousseffová
Zdroj: Reuters

Během neděle demonstrovali zastánci Rousseffové v metropoli Brasilia, několik stovek lidí provolávalo hesla o návratu političky a sesazení Temera. Také v pondělí doprovodilo několik desítek lidí Rousseffovou k Senátu a volalo po jejím návratu.

Rousseffová však letos v březnu čelila také statisícovým demonstracím požadujícím její odchod – i kvůli údajné roli v korupční aféře kolem státní energetické společnosti Petrobras. Opozice tvrdí, že část z úplatků sloužila k financování předvolební kampaně Rousseffové.