Spojené státy kritizují Ankaru kvůli bombardování Kurdů

Napětí mezi Tureckem a Kurdy dál roste (zdroj: ČT24)

Bombardování Kurdů v rámci turecké ofenzivy na severu Sýrie je podle Spojených států neakceptovatelné. Ankara bojuje v rámci operace Štít Eufratu jak s takzvaným Islámským státem (IS), tak i s kurdskými milicemi YPG. Ty podle agentury Reuters posilují obranu města Manbidž, zástupce milicí to ale popřel.

Střety mezi Turky a členy arabsko-kurdské koalice v oblastech, kde radikálové z IS už nepůsobí, označil zástupce USA v koalici proti Islámskému státu Brett McGurk za „nepřijatelné“. Mluvčí Pentagonu Peter Cook Turecko a syrské povstalce vyzval, aby proti sobě přestali bojovat. 

Turecký ministr zahraničí Mevlut Cavusoglu milice YPG obvinil z etnických čistek. Oblasti dobyté od islamistů se podle něj Kurdové snaží osídlit vlastním obyvatelstvem. Cavusoglu řekl, že cílem Tureckem podporované invaze v oblasti syrských měst Džarábulus a Manbidž je vyhnat síly IS. 

„Lidé, kteří byli nuceni opustit tato místa, by měli být usazeni zpět v těchto regionech, měli by tam žít, ale to není cílem YPG. YPG se zabývá etnickými čistkami,“ tvrdil Cavusoglu na tiskové konferenci v Ankaře.

obrázek
Zdroj: ČT24

Dodal, že jednotky YPG by se měly stáhnout za řeku Eufrat. To znamená také opustit Manbidž, který dobyly od IS. I Washington podle mluvčího Cooka trvá na tom, aby se milice YPG stáhly na území východně od Eufratu a podle jeho poznatků se tak „do značné míry už stalo“. 

Kurdové prý posilují obranu dobytého města Manbidž

Podle zdroje z bezpečnostních složek citovaného agenturou Reuters se syrští povstalci podporovaní Tureckem nyní pokusí Manbidž dobýt a oslabit tak pozici Kurdů. YPG proto do města podle něj začala na nákladních vozech a v minibusech svážet své zbraně a bojovníky ze severovýchodní Sýrie, aby město bránili. Zástupce Kurdů ale zprávu popřel.

Všichni členové syrských kurdských milic se podle něj stáhli za řeku Eufrat, která protéká asi dvacet kilometrů východně od města. Obranu Manbidže a Džarábulusu sice koalice SDF podle něj posiluje, mezi nově přicházejícími bojovníky ale prý nejsou členové YPG. 

obrázek
Zdroj: ČT24

Kurdské milice rovněž tvrdí, že turecké jednotky střílely na jejich bojovníky v pohraniční oblasti a zranily jednoho muže. Podle mluvčího YPG Redura Xelila k incidentu došlo v oblasti mezi Kurdy kontrolovanými městy Kámišlí a Ámúdá v provincii Hasaká. Turecká armáda to ale popřela. 

Ankara minulý týden zahájila ofenzivu na syrském území s cílem zabránit syrským Kurdům ve sjednocení východních a západních regionů v Sýrii. Obává se totiž, že by se Kurdům mohlo podařit ovládnout celou syrsko-tureckou hranici a že by jejich úspěchy v Sýrii posílily i kurdské separatisty na jihovýchodě Turecka, s nimiž Ankara bojuje.

Turci syrské Kurdy totiž považují za odnož zakázané Kurdské strany pracujících, Kurdové jsou ale zároveň spojenci Západu v boji proti IS na zemi. Mezinárodní koalice totiž zatím na radikály útočí jen ze vzduchu. V neděli Turci oznámili zabití 25 kurdských bojovníků.