Na kriminologický institut v Bruselu zaútočili neznámí pachatelé

Události: Brusel vystrašil útok na kriminologickou laboratoř (zdroj: ČT24)

Zatím neznámí pachatelé v noci na pondělí pronikli do kriminologického institutu v Bruselu. Auto, kterým se do areálu dostali, zapálili a následný požár se šířil způsobem připomínajícím explozi. Podle policie ale k výbuchu nedošlo. Budova byla v době útoku prázdná a nikdo tak nebyl zraněn. Policisté zadrželi v souvislosti s incidentem pět osob, po výslechu je ale opět propustili. Vyšetřovatelé nepředpokládají, že útok byl teroristickým činem, spíše se kloní k tomu, že záměrem bylo zničit některé důkazní materiály.

Policie u kriminologického institutu v Bruselu
Zdroj: ČTK/ABACA

Podle belgických médií se útok stal kolem půl třetí ráno místního času. Auto prorazilo zábrany u institutu a útočníci, jejichž počet je nejasný, založili oheň na jednom z oken laboratoří.

„Byl to úmyslný žhářský útok v laboratořích federální policie,“ řekla Ine Van Wymerschová z belgické prokuratury. Dodala, že útočníci nepoužili žádné výbušniny, oheň se však kvůli použitým hořlavinám šířil velmi intenzivně. Požár likvidovaly tři desítky hasičů.

Policie nemá žádné indicie, které by ukazovaly na teroristický čin, i když i tuto verzi prověřuje. Podle prokuratury ale šlo s největší pravděpodobností o akci spáchanou organizovaným zločinem.

Vyšetřovatelé sdělili, že za cíl útoku považují snahu zničit některé vyšetřovací spisy. Ústav slouží ke zkoumání materiálu nalezeného v terénu při objasňování trestných činů.

To místo nebylo vybráno náhodně. Národní institut kriminologie je významnou složkou justice, která nakládá s citlivými informacemi týkajícími se aktuálních vyšetřování a právních případů. Pachatelé byli schopni proniknout do budovy, konkrétně do křídla s laboratořemi.
Ine Van Wymerschová
mluvčí belgické prokuratury

Policisté zadrželi pět lidí, kteří se pohybovali v bezprostřední blízkosti institutu. Všechny ale později po výslechu propustili. 

„Pro Belgii není zapalování laboratoří žádná novinka. Už před 15 lety v ústavu patologie někdo zapálil tamní laboratoře. Rok nato udělal někdo to samé,“ uvedl zpravodaj ČT v Bruselu Bohumil Vostal.

V Belgii platí druhý nejvyšší stupeň pohotovosti kvůli terorismu. V březnu zaútočili na bruselském letišti a v metru sebevražední atentátníci, kteří zabili 32 lidí. Od té doby je v ulicích nasazena i armáda. Útok na kriminologickou laboratoř přesto nebyl příliš obtížný – Ústav kriminalistiky totiž střeží jen kamery, nemá ani nočního hlídače.