Mladík zaútočil na kněze v indonéském kostele

Katoličtí věřící v Indonésii odzbrojili osmnáctiletého mladíka, který napadl během mše kněze nožem. Na zádech měl navíc batoh, ze kterého se kouřilo. Přívrženci Islámského státu nedávno ve francouzském Rouenu brutálně zavraždili katolického kněze.

K incidentu došlo ve městě Medan na severu Sumatry. Svědek Timbas Ginting řekl agentuře Reuters, že útočník seděl spolu s ostatními věřícími v kostele, než se přiblížil ke knězi. „Byl tam malý výbuch, jako ohňostroj. Vytáhl taky nůž a rozeběhl se směrem ke knězi,“ podotkl svědek. Atentátníka ale přemohli farníci, kteří zavovali policii.

Nikdo nepřišel o život, drobná zranění utrpěl kněz i útočník. „V neděli dopoledne došlo v katolickém kostele Saint Joseph k teroristickému činu. Policie vyslýchá pachatele a prohledá jeho dům, jestli tam není materiál k výrobě výbušnin,“ konstatoval policejní mluvčí Rina Sari Ginting. Mladík prý řekl, že „není sám“, sdělil bez bližších podrobností mluvčí.

Útok v indonéském kostele
Zdroj: Irsan Mulyadi/Antara Foto

Indonésie má největší muslimskou populaci na světě a drtivá většina věřících vyznává umírněnou formu islámu. V posledních letech je ale patrný vzestup fundamentalismu, který je inspirován islámskými militantními skupinami, jako je al-Káida a Islámský stát.

Indonéská vláda vyhlásila tvrdý boj teroristům po útoku na ostrově Bali v roce 2002, který si vyžádal 202 lidských životů.