Irácká vojska dobyla klíčové ropné město u Mosulu

Irácká armáda oznámila, že osvobodila klíčové ropné město Kajára poblíž Mosulu. Vládní jednotky o město bojovaly intenzivně několik týdnů. Rozhodující je ale nyní dobytí Mosulu – největší bašty Islámského státu (IS) v Iráku, odkud v poslední době prchají desetitisíce lidí. Iráčanům pomáhají v boji proti IS Kurdové.

Radikálové z ropného města Kajára pomalu ustupují. „Město je plně zajištěno. Snažíme se zařídit služby tak, aby se do města zase vrátil život,“ prohlásil jeden z iráckých vojáků Falah Fadl Jassem. „Islámský stát nereprezentuje náboženství – nereprezentují prostě nikoho. Zabili lidi, zničili půdu, zdemolovali domy,“ popsal řádění teroristů ve městě jeden z civilistů.

Kajára se tak stává základnou pro další útoky na druhé nejdůležitější město Iráku. Mosul je totiž vzdálený jen 60 kilometrů severně od nově dobyté pozice. „Doufáme, že ozbrojené síly dobyjí i Mosul. Lidi v Mosulu totiž neuvěřitelně trpí a jsou ponižováni. Sám odtamtud pocházím, mám tam stále rodinu,“ poznamenal jeden z místních obyvatel.

Irácká armáda se nyní snaží z oblasti u tureckých a syrských hranic evakuovat obyvatele. Podle starosty Kajáry Sáliha Džuburího uvázlo v oblasti na 15 tisíc civilistů. „Existují plány na distribuci jídla a léků těm, kteří jsou stále ve svých domech a nepodařilo se jim utéct,“ uvedl Džuburí.

OSN tvrdí, že z okolí Mosulu už v nedávné době uprchlo před boji na 100 tisíc lidí. Podle irácké vlády se mezi nimi schovávají i velitelé IS, kteří tam prodávají majetek a odcházejí i s rodinami.

Region padl do rukou islamistů před dvěma lety. Přestože původně měli vojáci nově zbudované irácké armády nad islamisty patnáctinásobnou přesilu, podstatná část jich tehdy zběhla, když radikálové začali první zajaté vojáky mučit.

Armáda se připravuje na ofenzivu proti Mosulu od červnového dobytí Fallúdže. IS mezitím stále útočí v iráckých městech. Při atentátech v Bagdádu zahynulo jen v červenci přes 300 lidí.