V Moskvě zemřelo při požáru skladu 17 kyrgyzských dělnic

Při požáru typografického skladu na severovýchodě Moskvy zemřelo v sobotu 17 lidí. Oznámilo to ruské ministerstvo pro mimořádné situace. Oběťmi jsou kyrgyzské dělnice ve věku od 20 do 25 let. Požár je uvěznil v šatně, kde se převlékaly do pracovního oděvu před ranní směnou.

„Při hašení byla objevena místnost zablokovaná ohněm. Hasiči prorazili jednu ze stěn a uvnitř našli 16 mrtvých,“ sdělila tisková služba ministerstva. O něco později úřady oznámily, že zemřela jedna z osob, které se podařilo z budovy evakuovat.

„Byly to samé mladé ženy,“ řekl podle agentury DPA mluvčí Společenství Kyrgyzů v Moskvě Abdygan Išakirov. Podle dalšího ze zástupců společenství bylo jedné z obětí jen 16 let, údajně ale nemohla jako nezletilá pracovat a neměla pracovní smlouvu. 

Zpravodaj ČT o požáru v Moskvě (zdroj: ČT24)

Agentura TASS s odvoláním na nejmenovaného policejního činitele uvedla, že oběti v tiskárně pracovaly legálně. Jedna jejich směna trvala 12 hodin a pracovalo se šest dní v týdnu.

Moskva je pro mnoho příchozích z bývalých sovětských republik místem, kde si lze vydělat peníze.

Požár vypukl v ranních hodinách, hasiči byli přivoláni kolem 06:00 místního času (05:00 středoevropského času). Zhruba po dvou hodinách byly plameny uhašeny. Na místě se během dne shromáždilo mnoho truchlících.

Podle předběžné vyšetřovací verze se oheň rozšířil od špatné zapojené elektrické lampy ve skladu papíru. Výtahovou šachtou se pak dostal do čtvrtého podlaží, kde se pracovalo. Některé oběti před dýmem utekly do prostor, z nichž pak nebylo úniku. „Udusily se kouřem,“ řekl náměstek ministra pro mimořádné situace Leonid Běljajev. 

Ruská média upozorňují, že případy, kdy přistěhovalci ze střední Asie bydlí v Rusku přímo v areálu továren, kde pracují, nejsou vůbec výjimečné, uvedl zpravodaj ČT v Rusku David Miřejovský. „Navíc často majitelé nedodržují všechny bezpečnostní předpisy a zaměstnanci jsou tak mnohdy v případě požáru vystaveni obrovskému riziku,“ dodal.

Dvanáct osob bylo zachráněno a jsou v péči lékařů, tři zůstávají v nemocnici, přičemž jedna je v ohrožení života. Do likvidace požáru bylo nasazeno 140 hasičů.