Povodně v Indii zasáhly do životů šesti milionů lidí, hlášeno je 300 obětí

Nejméně 300 obětí si už vyžádaly povodně, které postihly rozsáhlá území střední a východní Indie. Statisíce osob musely být evakuovány. Přírodní pohromou bylo postiženo celkem šest milionů lidí. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na místní činitele.

Řeka Ganga a její přítoky se při několikadenních monzunových deštích vylily z břehů a vyhnaly lidi do nouzových táborů ve státech Mádhjapradéš, Bihár, Uttarpradéš, Rádžasthán a Uttarákhand.

Zničeno bylo velké množství úrody na polích a poškozeny byly i komunikace. Přerušena byla na mnoha místech dodávka elektrického proudu a telefonní spojení.

Nejhůře je postižen Bihár, kde přišlo o život 120 lidí. V Mádhjapradéši je mrtvých 70, v Uttarpradéši 43. Televizní záběry jsou plné venkovanů brodících se po pás vodou, jak tahají dobytek do bezpečí, zatímco se hroutí jejich domy postavené z vepřovic. Mnozí byli nuceni cestou do nouzových táborů použít dřevěných člunů.

Záplavy v Indii
Zdroj: Shailesh Andrade/Reuters

„Máme plno starostí s tím, co musíme dělat. Tohle je náš život za poslední čtyři dny. Nemáme ani co jíst,“ řekl 42letý vesničan zpravodajské stanici NDTV z Uttarpradéše.

Indický premiér Naréndra Módí už v pondělí přislíbil finanční pomoc federální vlády pro postižené oblasti. „Modlím se za bezpečnost a blaho lidí v oblastech postižených povodněmi,“ řekl. Povodně často v Indii provázejí monzunové období, které trvá od června do září.

Vydáno pod