Šéf ruských vyšetřovatelů vyrazil do protiútoku

Moskva – Aféra kolem šéfa ruských vyšetřovatelů Alexandra Bastrykina se obrací proti tomu, kdo ji vyvolal. Bastrykinův úřad dnes oficiálně obvinil z podvodu okolo podniku Kirovles známého opozičního blogera Alexeje Navalného. Právě on před několika dny Bastrykina nařkl, že je český zahraniční agent - kvůli někdejšímu podnikání v České republice. Navalnyj sice zůstává na svobodě, nesmí ale cestovat a hrozí mu 10 let vězení. Podle policejní verze se před třemi lety jako poradce gubernátora Kirovské oblasti účastnil rozsáhlých machinací v obchodu se dřevem. V nejbližší době by měli být v případu obviněni i další lidé.

Sám Bastrykin ještě minulý týden blogerova nařčení popřel; v Česku prý nevydělal jediné euro a byt v Praze si pořídil ještě před nástupem do státních služeb a převedl jej na bývalou manželku.

Z Bastrykinova úřadu zaznívá podezření, že se Navalnyj snaží jen odvrátit pozornost od vlastních potíží s vyšetřovateli. Podle jejich verze se bloger ještě jako poradce gubernátora Kirovské oblasti dopustil řady nezákonných operací, v jejichž důsledku oblastní podnik Kirovles „utrpěl škodu ve zvláště velkém rozsahu“.

Alexej Navalnyj:

„Je to divné, absurdní obvinění. Vznesli ho jen proto, aby mohli večer v televizi tvrdit, že jsem ukradl miliony.“

Vyšetřování podvodu trvá už třetí rok, ale poslední prověrka případu v podání kirovských vyšetřovatelů loni dospěla k závěru, že se žádný trestný čin nestal. Bastrykinovo moskevské ústředí však tento závěr zrušilo.

Právník Alexej Navalnyj si udělal jméno nelítostným tepáním korupce v státních úřadech a podnicích. V současnosti patří k nejpopulárnějším opozičním vůdcům, dokonce mu někteří přívrženci mají za zlé, že letošní šanci kandidovat na prezidenta promeškal tím, že v době podávání přihlášek byl zrovna ve vězení za účast na nepovolené demonstraci.

Šéf dolní parlamentní komory odmítl blogerovu výzvu, aby se Bastrykinovou kauzou zabývala parlamentní vyšetřovací komise. Kreml se zase rozhodl předat blogerovy stížnosti na hlavního vyšetřovatele generální prokuratuře. Ta však před lety, kdy s odhaleními o Bastrykinově podnikání v Česku poprvé vyrukoval poslanec vládní strany Alexandr Chinštejn, nic nepodnikla, protože šéfa vyšetřovatelů chrání imunita. I tehdy Bastrykin všechna obvinění popřel a aféra po čase utichla. Chinštejn se nyní snaží získat od kolegů ve sněmovně 89 chybějících podpisů, aby ústavní soud mohl zrušit Bastrykinovu imunitu a umožnit vyšetřování.

Telefonát Jiřího Justa (zdroj: ČT24)
Vydáno pod