V levné saúdské ropě se utápí i sny dělníků. Ti se bouří kvůli chybějícím mzdám

Obrázek Saúdské Arábie jako luxusu zrozeném na bohatství ropy má i svou odvrácenou tvář. Vyprávět o tom mohou tisíce zahraničních dělníků, kterým sen o výdělku zhatila právě ropa – respektive snížení její ceny. Pracovníci tak už několik měsíců nedostali zaplaceno a žijí v nuzných podmínkách. Protesty proti vykořisťování se už zabývají diplomaté několika zemí.

V době prosperity sem přijeli pracovat, aby uživili své rodiny za hranicemi. Rázem mají co dělat, aby uživili sami sebe. Podobný osud spojuje například stovky dělníků v táboře na okraji Rijádu. Povětšinou Indové, Pákistánci nebo Filipínci zde bydlí po osmi v malých pokojích, v zoufalých hygienických podmínkách, bez pitné vody nebo elektřiny.

Jídlo mají pouze na příděl a zdravotní péči si může dovolit jen málokdo z nich – nemají totiž pojištění. Co těmto lidem brání v návratu do vlasti, kde by se už těžko mohli mít hůř? Téměř tři čtvrtě roku bez zaplacené mzdy. Stavební firmy nemají pro cizince práci ani peníze. Ti se ale nechtějí domů vracet s prázdnou.

Dělníci se bouří proti vykořisťování (zdroj: ČT24)

Zhruba 30 tisíc dělníků v době stavebního boomu najala firma Saudi Oger, která patří rodině miliardáře a bývalého libanonského premiéra Rafíka Harírího. Vybudovala luxusní hotel nebo kampus největší univerzity pro ženy. Prostému přání svých zaměstnanců – dostat za práci zaplaceno – ale teď není schopna dostát.

Propad cen ropy na světových trzích ale zasáhl i Saúdské království, které je jejím největším vývozcem. Státní finanční toky vysychají a nová výstavba se zpomalila nebo zastavila. Firmy přestaly platit a začaly propouštět. Ke škrtům tak logicky sáhly prvně u zahraničních dělníků.

Je to, jako bychom žili v uprchlickém táboře a čekali na jídlo od charity.
Dělník z města Džidda

V zemi nejsou otevřené protesty v ulicích příliš časté, nynější podmínky ale vyhnaly desítky dělníků před správní budovy Saudi Oger. V červnu dokonce v druhém největším saúdském městě – Džiddě – zapálili několik strojů patřících firmě.

Situace dělníků už vyvolala pobouření v zemích, ze kterých tito lidé pocházejí. Podle indické ministryně zahraničí Sušmy Svarádžové jde o více než 10 tisíc Indů, kteří uvízli na saúdském ostrově bídy.

Saúdskoarabské úřady se ale brání. „Máme přes deset milionů cizinců, kteří jsou tu spokojení. Když firma Saudi Oger přestane dodržovat pravidla, nemůže to dobrou pověst našeho pracovního trhu zničit,“ namítá tamní ministr práce Mufarej Hagbání.

Vláda v Rijádu se pokouší rostoucí mezinárodní skandál zastavit a zahraničním dělníkům nabídla volné letenky do vlasti. Ti se ale bez ušlé mzdy odmítají domů vrátit. Ve velkých městech ropného království se sdružují prostřednictvím mobilních aplikací – odmítají tak ze svého práva na mzdu ustoupit.