Turecký parlament schválil normalizaci vztahů s Izraelem

Turecký parlament schválil dohodu o normalizaci vztahů s Izraelem, která ukončila šestiletou roztržku a otevřela cestu k plnému obnovení diplomatických vztahů obou států. Parlament dohodu schválil předtím, než se odebral na prázdniny.

Šestiletou krizi izraelsko-tureckých vztahů způsobil námořní incident z roku 2010. Izraelské komando tehdy zabilo deset tureckých občanů, kteří byli ve flotile, jež chtěla prolomit námořní blokádu Gazy a dopravit tam humanitární pomoc.

Podle dohody, uzavřené na konci června, se velvyslanci obou zemí vrátí do Ankary a do Tel Avivu a zároveň Izrael zaplatí 20 milionů dolarů (asi 477 milionů Kč) jako odškodné rodinám obětí izraelského zásahu proti flotile.

Podle izraelského premiéra Benjamina Netanjahua má dohoda pro Izrael „strategický význam“ a přispěje ke stabilitě v období neklidu, který panuje na Blízkém výhodě. Turecko se podle něj v dohodě zavázalo, že zabrání přípravě teroristických aktivit proti Izraeli ze svého území.

Izrael umožní turecké humanitární dodávky do Pásma Gazy

Turecko původně chtělo také vyjednat zrušení izraelské blokády Pásma Gazy, ale Netanjahu k tomu řekl, že ta bude zachována. Izrael umožní humanitární dodávky pásmu, ale jen přes své území. Do palestinského Pásma Gazy dorazily přes Izrael první zásilky pomoci zaslané z Turecka na počátku července.

Podle izraelských sdělovacích prostředků Turecko pomůže Izraeli získat dvě osoby pohřešované z války s radikálním palestinským hnutím Hamas z roku 2014. Turecko prý může s Hamasem vyjednat vydání pohřešovaných a také ostatky dvou padlých vojáků. Izrael umožní Turecku budovat v Pásmu Gazy infrastrukturu, elektrárnu a továrnu na odsolování mořské vody.

Turecká humanitární pomoc určená pásmu není limitovaná, ale musí procházet izraelským přístavem Ašdod. Netanjahu také řekl, že Turecko upustilo v rámci jednání o normalizaci vztahů od právního pronásledování vojáků, kteří se zúčastnili zásahu proti flotile. Za incident se už v roce 2013 Turecku omluvil.

Zpravodaj ČT: Erdogan a Netanjahu promarnili už dříve příležitost ke smíru (zdroj: ČT24)

Vůdce izraelské opozice Jicchak Herzog kvůli dohodě Netanjahua kritizoval. „Tato dohoda s Tureckem odpovídá jeho (Netanjahuově) politice – začne velkými prohlášeními, přejde ke slibům a skončí tím, že se plazí. Smířit se s Tureckem je významný diplomatický cíl, ale je nepřijatelné odškodňovat ty, kdo útočili na izraelské vojáky,“ uvedl Herzog na Facebooku.

Aktivisté z turecké lodi Mavi Marmara byli ozbrojeni noži a tyčemi a Izraelci, kteří měli za úkol loď přinutit plout do Ašdodu místo do Gazy, byli odporem aktivistů zaskočeni.

Vydáno pod