Indie zakázala nebezpečné šňůry na pouštění draků, podřízly dětem hrdla

Indická vláda zakázala střepinami obalené šňůry na pouštění draků poté, co podřízly hrdla třem lidem včetně dvou malých dětí. Dillí čelilo kritice, že přes přibývající incidenty s nařízením otálí. Kdo tyto šňůry použije, může do budoucna skončit až na pět let za mřížemi nebo bude muset zaplatit tučnou pokutu.

Zákaz se vztahuje na prodej, výrobu a skladování populárních šňůr známých jako čínská manja. Ty jsou pokryté buď skleněnými nebo kovovými kousky, a navíc jsou levné, tudíž je indičtí nadšenci dosud hojně využívali.

Čím ostřejší je vlákno, tím je větší pravděpodobnost, že se podaří přeříznout šňůru konkurenta. Cílem je, aby vlastní drak vyletěl co nejvýš a zároveň poslal k zemi co nejvíce
ostatních draků. Nyní se budou moci používat jen bavlněná vlákna, případně z jiného materiálu neobsahujícího sklo a kov.

Populární amatérský sport zavedli v Indii Číňané už před několika staletími. K několika posledním úmrtím v souvislosti s pouštěním draků došlo během oslav Dne nezávislosti, kdy se do soutěže tradičně zapojily tisíce obyvatel Dillí.

Šňůra podřízla hrdlo tříleté dívce, která sledovala dění ze střešního okna automobilu, když se s rodiči vracela z filmu. „Manja jí prořízla krk včetně průdušnice. Rána byla tak hluboká, že zemřela okamžitě,“ prohlásil jeden z policistů.

Zemřel také čtyřletý chlapec, který rovněž sledoval dění z okna. Na západě Dillí pak zahynul při jízdě mladý motorkář.

Vydáno pod