Přelomová omluva: Biden v Srbsku vyjádřil soustrast pozůstalým po obětech náletů

Americký viceprezident Joe Biden se v Srbsku omluvil lidem, kterým letecké údery NATO v roce 1999 zabily někoho blízkého. Stal se tak prvním vysoce postaveným Američanem, který dal najevo solidaritu s oběťmi. Nyní Biden dorazil do Kosova, jež považuje Washington za svého zachránce. Srbsko i Kosovo vyzval k normalizaci vztahů.

Operace Spojenecká síla začala 24. března 1999 a trvala do 10. června. Počty civilních obětí se odhadují mezi 500 až 2500. Operace měla za cíl zastavit násilí proti kosovským Albáncům a postupné řešení statutu Kosova.

Mezi obyvateli Kosova jsou Spojené státy kvůli náletům velmi populární. V Bělehradě naopak dodnes vyvolávají odpor. „Rád bych vyjádřil svou soustrast rodinám těch, kteří zahynuli během válek v 90. letech, včetně těch zabitých v důsledku náletů NATO,“ konstatoval Biden při návštěvě Srbska. Podobně se loni vyjádřil i generální tajemník NATO Jens Stoltenberg.

V srbském hlavním městě přivítali amerického viceprezidenta ultranacionalisté s hesly na podporu republikánského kandidáta Donalda Trumpa.

„Trump je alternativou ke globalizaci, zlikviduje mocenská centra ve Spojených státech a drží s Ruskem. Chce dohodu s Moskvou a je přítelem srbského národa – to jsou důvody, proč ho naše radikální strana podporuje,“ podotkl šéf Srbské radikální strany Vojislav Šešelj.

Americký viceprezident přiletěl na Balkán pomoci urovnat vztahy mezi Srbskem a Kosovem. Po roce 1999 se Kosovo od Srbska fakticky oddělilo. Velká část Evropy ho uznala, Bělehrad jej ale stále považuje za svou provincii.

V Kosovu se sešel s prezidentem Hashimem Thaçim a premiérem Isou Mustafou, které se snažil přimět k větší vstřícnosti vůči Srbsku, sbližování s Kosovem přitom nabízel i srbským politikům.

„Mluvili jsme o důležitosti pokračovat v dialogu organizovaném Bruselem, Srbsko a Kosovo tak mohou normalizovat vztahy. Není na tom samozřejmě nic lehkého, je těžké překonat takovou spoustu historie,“ poznamenal politik. Mezi oběma stranami existuje dohoda z roku 2012. Ta se ale nelíbí nacionalistům na obou stranách.