Viry útočí desetkrát úspěšněji po ránu, zjistili vědci

Viry jsou mnohem nebezpečnější, když infikují své oběti v ranních hodinách, ukázala nová studie Univerzity v Cambridgi, kterou zveřejnil časopis PNAS. Viry jsou při napadení živočichů v tomto čase desetkrát úspěšnější. Ze studie na zvířatech navíc vyplynulo, že ohroženější jsou zřejmě lidé pracující na směny nebo ti, kteří prožívají pásmovou nemoc.

Viry se zmocňují ústrojí buněk, aby se mohly replikovat. Na rozdíl od bakterií a parazitů jsou na něm závislé, buňky se ale dramaticky mění v souvislosti s nastavením vnitřních hodin živočicha.

Vědci zkoušeli nakazit myši chřipkou nebo herpes virem, který způsobuje mimo jiné opar. Desetkrát víc se přitom dařilo virům, kterým byla zvířata vystavena ráno. Večer se virům nedařilo, protože ústrojí buňky přešlo do klidového stavu.

obrázek
Zdroj: ČT24

Jeden z výzkumníků Akhilesh Reddy věří, že by studie do budoucna mohla pomoci kontrolovat propuknutí nemocí a zastavit tak pandemie. „Zůstat během pandemie přes den doma by mohlo zachránit lidské životy, mohlo by to mít velký dopad,“ míní expert.

Další testy ukázaly, že narušení biorytmu u zvířete způsobilo uzamknutí buněk ve stavu, který virům vyhovoval a díky tomu se jim dařilo.

„To znamená, že lidé pracující na směny, kteří několik nocí pracují, pak několik nocí odpočívají a mají narušené vnitřní hodiny, jsou náchylnější k virovým chorobám,“ podotkla hlavní autorka studie Rachel Edgarová s tím, že tyto osoby by se měly očkovat proti chřipce jako první.

Vydáno pod