Louisianu trápí záplavy. Počty obětí stouply

Na šest mrtvých stoupla bilance záplav, s nimiž od minulého týdne bojuje americká Louisiana. Původní informace zmiňovaly tři oběti. Podle úřadů bylo ze zatopených domů zachráněno 20 tisíc lidí. Při velmi vydatných deštích na některých místech za 48 hodin spadlo přes 60 centimetrů vody. Meteorologická služba upozornila na nebezpečí nových záplav, jak bude voda naplněnými řekami postupovat k Mexickému zálivu.

Mrtví jsou podle matričního úřadu hlášeni z měst Baton Rouge, St. Helena a Tangipahoa. Státní úřady nasadily na pomoc speciální automobily, vrtulníky a čluny a upozornily občany, že pohroma ještě neskončila. Tlaková níže se sice přesunula do Texasu, ale meteorologové varovali před dalšími záplavami, jak se bude voda v řekách přesouvat k Mexickému zálivu.

Na leteckých záběrech vypadají domy jako ostrůvky, zemědělská půda je zatopená stejně jako ulice a nákupní centra. Hladiny řek a potoků v Baton Rouge, které leží severně od dálnice číslo 12, začaly klesat, ale stále jsou nad zátopovou úrovní. Dálnice vede jihem města a jižně od ní hladiny stále stoupají. V Baton Rouge ještě prší a počítá se, že by v pondělí mohly napršet ještě tři centimetry vody. V řece Amite, která protéká východně od Baton Rouge, byla během dne hladina ve výši 13 metrů, přičemž za povodňovou hranici se považuje 8,8 metru.

Louisianský guvernér John Edwards vyzval občany, aby se nepokoušeli situaci osobně obhlížet, i když se zdá, že se počasí lepší. Záchranáři museli vyjíždět na pomoc lidem uvázlým na dálnici. Ze zatopených domů bylo zachráněno na dvacet tisíc lidí, deset tisíc osob je v provizorních přístřešcích.