Silné deště v Louisianě způsobily záplavy, platí stav nouze

Americké státy Louisianu a Mississippi zasáhly rekordně velké záplavy. Mají už nejméně tři oběti. V některých oblastech byla obyvatelům nařízena evakuace, záchranáři spolu s vojáky vyprostili z aut a domů přes tisíc lidí. Podle meteorologů se silné deště přesouvají na jih k Mexickému zálivu, hrozí ale, že se vrátí zpět na pevninu.

Louisianu zasáhly záplavy, jaké místní obyvatelé nepamatují. Kvůli silným dešťům zaplavila voda ulice i domy. „Žijeme tu od poloviny osmdesátých let a nikdy jsme neviděli takovou velkou vodu jako teď, je to neuvěřitelné,“ říká velitel hasičů Danny Edwards.

Zavřené jsou školy a úřady, platí stav nouze

Louisianský guvernér vyhlásil stav nouze a nařídil uzavřít školy, úřady a řadu silnic. V nejvíce zasažených oblastech se musejí obyvatelé evakuovat. Vojáci a záchranáři vyprostili z aut a domů už přes tisíc lidí.

Louisiana zažívá rozsáhlé záplavy (zdroj: ČT24)

„Jestli v těch oblastech žijete a radili vám, abyste se evakuovali, musíte to udělat. Musíte se řídit těmito varováními a prosím, nespoléhejte na své zkušenosti z minulých záplav,“ upozornil louisianský guvernér John Bel Edwards.

Guvernér Edwards označil záplavy za historicky nevídané. Řekl, že byl zaplaven i suterén guvernérova sídla, což se nikdy předtím nestalo.

Velká voda zasáhla taky stát Mississippi. Tam záchranáři hlásí dvě lehká zranění. Výstrahy meteorologů v oblasti platí i během dneška. Podle nich je situace těžko předvídatelná a vlna dešťů by se po víkendu mohla od Mexického zálivu vrátit zase zpět na pevninu.